Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Divadelníci pozývali na Palárikovu Rakovú tradične v uliciach Čadce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Sprievod uzavreli mladí divadelníci so živými sochami a hudobným sprievodom pedagógov Základnej umeleckej školy M. R. Štefánika v Čadci.

Čadca 8. septembra (TASR) – Žiaci a študenti z Divadelného súboru Eva pri Dome kultúry v Čadci pozývali v stredu v uliciach mesta na 53. národnú súťažnú prehliadku ochotníckych divadelných súborov Palárikova Raková. Sprievod uzavreli mladí divadelníci na Palárikovej ulici so živými sochami a hudobným sprievodom pedagógov Základnej umeleckej školy M. R. Štefánika v Čadci.

Podľa riaditeľky Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvie Kajankovej ponúka prehliadka tri súťažné a sedem pohostinných predstavení. "Poslaním prehliadky je motivovať ochotnícke divadelné súbory na inscenovanie pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby, dramatizáciu pôvodných prozaických textov a písanie nových dramatických diel. Aktuálny ročník Palárikovej Rakovej sa presunul z roku 2020. S tým, že odborná porota vybrala súbory už minulý rok," povedala Kajanková.

"Keďže Kysuce sú zatiaľ v zelenej fáze, rozhodli sme sa, pri rešpektovaní všetkých hygienických opatrení, zostať v opatrení základ. Čiže, vstup pre verejnosť je voľný a kapacita sál bude obsadená na 75 percent," doplnila riaditeľka KKS.

Sprievodné podujatia pre verejnosť ponúkli tematický seminár pre pedagógov a recitátorov stredných škôl Umelecký prednes a divadlo. "V stredu vystúpenie Milky Zimkovej a jej dvoch monodrám Čas kikiríkania a Neveľo nas idze, neveľo nam treba. Počas celého podujatia sú naplánované výstavy výtvarných a literárnych prác detí materských, základných a umeleckých škôl, ako i výstava kníh a dokumentov z fondu Kysuckej knižnice v Čadci," uzavrela Kajanková.