Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V bývalej fabrike Slovena vzniklo Textilné remeselné centrum

Ilusračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Čadca 29. júna (TASR) – V bývalej fabrike Slovena v Čadci vzniklo Textilné remeselné centrum. Ide o remeselno-priemyselný inkubátor, kde mladá generácia nastupujúcich technológov a remeselníkov dostala možnosť vytvoriť miesto pre vzdelávanie, prednášky aj ukážky tradičnej priemyselnej výroby. Projekt zastrešuje majiteľka textilnej manufaktúry WNOOZOW Praha Daniela Danielis.

„Majiteľ fabriky Igor Kameništiak mal k dispozícii historické tkáčske krosná, ktoré mal v pláne zreparovať. Keď sme sa o tejto možnosti dozvedeli, ihneď sme si uvedomili jedinečnosť celého projektu. Rekonštrukciou a starostlivosťou o tradičné technológie môžeme uchovať informácie, postupy a skúsenosti technológov z textilnej fabriky Slovena," vysvetlila Danielis.

Základnou hodnotou je podľa nej priniesť generačnú výmenu. „Bývalí zamestnanci a zamestnankyne fabriky k nám prichádzajú a zdieľajú s nami svoje cenné dochované materiály, čo si nesmierne vážime. Keďže prinášať nové postupy, citlivo pracovať s tradičnými textilnými materiálmi a technológiami je pre nás esenciálne, otvorenie brán historickej textilnej fabriky je ďalší prirodzený krok," hovorí Danielis.

Prostredníctvom pravidelných mesačných workshopov a prednášok chce textilná dizajnérka s tímom prilákať a vzdelávať študentov textilu, dizajnu, ale aj miestnych obyvateľov, záujemcov o umenie a širokú verejnosť.

„Pre verejnosť je zatiaľ raz do mesiaca otvorená komentovaná prehliadka. Už tento piatok (2. 7.) môže ktokoľvek prísť na komentovanú prehliadku, ktorá sa začína približne o 11.00 h. V Textilnom centre máme spoločne s exkurziou pripravený workshop o žakárových tkaninách, ukážky rozličných typov tkanín, ale môžu si aj vyskúšať samotné tkanie na historických vzorovacích strojoch," dodala Danielis.

„V ďalších mesiacoch čakajú na záujemcov odborné kurzy farbenia s bývalými zamestnancami Sloveny Žilina, kurz spracovania ľanu, takže v centre továrne budeme pracovať s lámačkami, kolovrátkami a domov si odnesú semienka ľanu na pestovanie," uzatvorila Danielis.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.