Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

VIDEO: V Kysuckej nemocnici zmodernizovali priestory za 1,2 mil. eur

Na snímke zdravotné sestry počas ukážky premiestňovania pacienta v zrekonštruovanej jednotke intenzívnej starostlivosti traumatologického oddelenia v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci 15. mája 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Kysucká NsP v Čadci je jednou zo štyroch nemocníc v správe ŽSK. Poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť zhruba 130.000 ľudí.

Čadca 15. mája (TASR) – Investíciu 1,2 milióna eur si vyžiadala modernizácia internej jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), traumatologickej JIS a hygienických zariadení na siedmich podlažiach v internom pavilóne Kysuckej nemocnice s poliklinikou (NsP) v Čadci. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) uhradil podľa jeho predsedníčky Eriky Jurinovej približne 90 percent celkovej sumy a Kysucká nemocnica 10 percent.

Riaditeľ Kysuckej NsP Martin Šenfeld po piatkovom otvorení zmodernizovaných priestorov podotkol, že rekonštrukcia oboch JIS oddelení bola nevyhnutná, pretože nespĺňali aktuálne náročné kritériá na priestorové a materiálno-technické vybavenie. "Rozšírili sme lôžkovú kapacitu, zefektívnili využitie priestorov oboch JIS a zabudovali sme potrebné technické zariadenia a prístrojové vybavenie, nevyhnutné na ich prevádzku. Určite sa tým uľahčí a zefektívni práca zdravotníkov a zvýši sa kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti o pacientov interného oddelenia a oddelenia úrazovej chirurgie," povedal Šenfeld.



"Kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa po rekonštrukcii výrazne zlepší. Poskytne lepší komfort pacientom aj zdravotníckemu personálu a o to nám ide. Veľmi pozitívne je, že pri každom projekte participovala aj Kysucká nemocnica. Takže investícia išla z dvoch zdrojov – ŽSK viac ako 90 percent a zhruba 10 percent Kysucká nemocnica," uviedla Jurinová.

Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej má interná JIS po rekonštrukcii nové omietky, obklady, vzduchotechniku, elektrické rozvody, aj rozvody vody a kúrenia. "Nové je aj komplet prístrojové vybavenie. Modernizáciou prešla aj traumatologická JIS. K štyrom pôvodným lôžkam vybudovali samostatný box s jedným lôžkom, ktorý bude slúžiť aj ako izolačka. Manipuláciu s pacientmi uľahčí nový zdvíhací koľajničkový systém vo veľkej izbe pacientov," doplnila Remencová.

"Považujem to za nesmierne významný počin, že otvárame JIS, ktorá znesie posudzovacie kritériá na európskej úrovni. Tešíme sa z podmienok, ktoré sú pre nás príjemné a pre našich pacientov budú poskytovať oveľa vyšší komfort, na aký sme doteraz boli zvyknutí," dodal primár Interného oddelenia Kysuckej NsP Vladimír Lariš.

Kysucká NsP v Čadci je jednou zo štyroch nemocníc v správe ŽSK. Poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť zhruba 130.000 ľudí.