Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

V Café Luxor je menu v Braillovom písme a obsluhuje vozíčkar

Otvorenie chráneného pracoviska v priestoroch Café Luxor, pasáž, Grösslingova 5 v Bratislave v pondelok 20. mája 2013. Kaviareň je jedinou svojho druhu v Bratislave. Hostí tu obslúži čašník na vozíku. Foto: TASR/Michal Svítok

Kaviareň funguje od mája, dnes ju slávnostne otvorili a zrnkami kávy prišla jej menu pokrstiť herečka Petra Polnišová.

Bratislava 20. mája (TASR) – Nápojový lístok v Braillovom písme, koláče pre celiatikov, sladenie kávy stéviou a obsluha na vozíčku. Aj takto to vyzerá v novej bezbariérovej kaviarni Café Luxor na Grösslingovej ulici v Bratislave. V chránenom pracovisku, ktoré dnes slávnostne otvorili, si našli prácu traja telesne postihnutí. Okrem čašníka aj ekonómka a marketingový pracovník.

Malá kaviareň, ukrytá v obchodnej pasáži Luxor, má ukázať zákazníkom, že aj človek s postihnutím dokáže plnohodnotne pracovať. Jeden z autorov projektu Juraj Valčák už roky pracuje s postihnutými v mládežníckom združení Plusko. V kaviarni tak videl východisko, ako im pomôcť. "Hovorili sme si, že máme priestor, ktorý je bezbariérový, ktorý potrebuje oživiť a rovnako máme ľudí, ktorých by sme chceli zamestnať," priblížil pre TASR. Obyčajnú kaviareň nechcel, v okolí ich je mnoho. "Potrebovali sme jej dať ešte nejakú ďalšiu myšlienku," podotkol. Názov však charakter kaviarne nepripomína. Valčák hovorí, že aj takto ju chceli integrovať do normálnej spoločnosti.

Kaviareň funguje od mája, dnes ju slávnostne otvorili a zrnkami kávy prišla jej menu pokrstiť herečka Petra Polnišová. "Prajem ti minimálne troch zákazníkov na jeden deň," odkázala kaviarni. Podľa nej naša spoločnosť stále nie je nastavená na to, aby pomáhala ľuďom, ktorí sú nejakým spôsobom hendikepovaní. "Takéto kaviarne si zaslúžia, aby mali v tejto spoločnosti miesto, ktoré im prináleží," myslí si herečka.

V Café Luxor obsluhuje 28-ročný Róbert. Na vozíček si sadol pred dva a pol rokmi, no po nehode sa už nevedel zamestnať. "Táto práca si našla mňa," hovorí. Inštalatér Róbert s gastronómiou nemal nikdy nič spoločné. "Najprv som si to nevedel predstaviť. Som síce s kolesami kamarát a bol som aj zvyknutý komunikovať s ľuďmi, no napriek tomu som sa bál," opisoval.



Po týždňoch práce už dokáže medzi stolmi manévrovať, dostane sa všade a aj bar preňho znížili. "Dnes som vysypal päť koláčov, ale to preto, že tu bolo veľa ľudí, vypol som si obmedzovač rýchlosti," smeje sa. Reakcie ľudí sú podľa jeho slov rôzne, jedni sa pousmejú, iní čudujú. "Niekedy na mňa ľudia pozreli s tým, že čo tu robí vozíčkar s táckou."

Kaviareň by mala prezentovať aj umelcov, svoje steny poskytne fotografom. Už dnes na nich visia diela mladého slovenského fotografa Pavla Kulkovského. V soboty bude slúžiť taktiež na rôzne workshopy a v kaviarni plánujú aj zľavy pre dôchodcov či osobných asistentov. Jeden asistent je pre troch postihnutých aj v kaviarni. Café Luxor je tiež súčasťou iniciatívy "Káva navyše", v rámci ktorej zákazníci zaplatia dopredu za kávu tým, pre ktorých je aj táto malá radosť prepychom.

Kaviareň má otvorené od pondelka do štvrtku od 09.00 do 17.00 h, v piatok až do 21.00 h. Do večera by chceli mať otvorené aj v zime.