Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Čakajúcich utečencov v Michalovciach prichýli telocvičňa gymnázia

Na archívnej snímke z 2. marca 2022 dieťa z Ukrajiny na košickej železničnej stanici. Košice. Foto: TASR - František Iván

Telocvičňa michalovského Gymnázia Ľudovíta Štúra má kapacitu 200 miest a dva vyhrievané stany spolu ďalších 200 miest.

Michalovce 15. marca (TASR) – Vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí po vstupe na Slovensko čakajú v Michalovciach na administratívnu registráciu v hotspote, prichýli telocvičňa tamojšieho Gymnázia Ľudovíta Štúra. Košický samosprávny kraj (KSK) v utorok informoval, že zriadil toto núdzové ubytovanie v spolupráci s Ministerstvom vnútra (MV) SR. V areáli školy sa nachádzajú aj dva vyhrievané stany, spolu s telocvičňou v nich dokáže núdzovo prenocovať 400 ľudí.

"Ľudia čakajúci na vybavenie v hotspote zotrvajú v tomto núdzovom ubytovaní len na nevyhnutný čas, zvyčajne jednu noc pred registráciou svojho príchodu na Slovensko, prípadne noc po registrácii," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Poukázal na to, že v ostatných dňoch sa rapídne zvýšil nápor vojnových utečencov v Michalovciach, kde v Mestskej športovej hale funguje multifunkčné veľkokapacitné centrum ministerstva vnútra. Na tomto mieste sa ľudia z Ukrajiny registrujú a majú možnosť požiadať o udelenie dočasného útočiska, ale napríklad aj o zdravotnú starostlivosť či psychologickú pomoc. "Utečenci prichádzajú z hraníc do Michaloviec v rôznych časoch, aj uprostred noci, a pred registráciou alebo po nej si potrebujú odpočinúť," konštatoval predseda kraja.

Telocvičňa michalovského Gymnázia Ľudovíta Štúra má kapacitu 200 miest a dva vyhrievané stany spolu ďalších 200 miest. V prípade, že sa utečenci rozhodnú po registrácii zostať v Košickom kraji, dobrovoľníci im pomôžu nájsť ďalšie ubytovanie.

"Župa vyčlenila pre vojnových utečencov po celom kraji už 24 telocviční, školských internátov, turistických ubytovaní či škôl v prírode s celkovou kapacitou 1203 miest. Okrem telocvične na Gymnáziu Ľudovíta Štúra je v Michalovciach k dispozícii aj telocvičňa a bývalý školský internát na SOŠ technickej na Kapušianskej 6," uviedol Trnka.

KSK v zariadeniach núdzového bývania od 5. marca prichýlil už takmer 2900 ľudí na úteku pred vojnou.