Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Časť Banskej Bystrice má nové osvetlenie, bezpečnejšie sú aj priechody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Z preinvestovaných 1.874.128 eur sa podarilo zrekonštruovať 37 rozvádzačov verejného osvetlenia na území mesta.

Banská Bystrica 5. januára (TASR) – Obyvatelia časti mesta Banská Bystrica Uhlisko a časti sídliska Fončorda sa po dlhých rokoch dočkali rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia. Výsledkom je lepšia viditeľnosť a zvýšená bezpečnosť ľudí. S plánovanými stavebnými prácami začal zmluvný partner mesta, spoločnosť PROGRES-HL v polovici októbra. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Ako pripomenula, ešte na vlaňajšom septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci jednomyseľne odsúhlasili návrh vedenia mesta využiť návratnú finančnú výpomoc od štátu vo výške zhruba 1,9 milióna eur práve na tento účel.

"Na základe požiadavky poslancov MsZ sa použili svietidlá s tzv. teplým bielym svetlom s jemným žltým vyžarovaním. Z hľadiska komfortu prostredia pre život v obytných častiach mesta je vhodnejšie, a to aj napriek tomu, že je energeticky náročnejšie než pôvodne navrhované svietidlá s bielym svetlom. Z prostriedkov vládnej výpomoci sme zároveň doplnili špeciálne osvetlenie na ôsmich vybraných priechodoch pre chodcov," konštatoval primátor Ján Nosko.

Z preinvestovaných 1.874.128 eur sa podarilo zrekonštruovať 37 rozvádzačov verejného osvetlenia na území mesta vrátane spracovania technickej dokumentácie, 276 stožiarov, na nich 330 LED svietidiel a k nim prislúchajúcim 3510 metrov káblových vedení verejného osvetlenia na Uhlisku. Na Fončorde vymenili ďalších 608 LED svietidiel, vykonali revízie všetkých zariadení, ktoré prešli rekonštrukciou a tiež vypracovali optimalizáciu počtu a umiestnenia rozvádzačov verejného osvetlenia a vytýčili všetky káblové vedenia osvetlenia.

Ako Marhefková doplnila, s novým osvetlením sú bezpečnejšie dva priechody pre chodcov na Uhlisku, a to pred Základnou školou Golianova a na Ceste k Smrečine pri podchode pod železnicou, rovnako priechody na Okružnej a Mládežníckej ulici na Fončorde či na sídlisku Podlavice. Finálne práce na povrchovej úprave chodníkov chce mesto realizovať v teplejších jarných mesiacoch.