Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Časť z prebytku z rozpočtu chce Handlová využiť na päť investícií

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh investícií je podľa nej koncipovaný tak, aby pokryl päť dôležitých oblastí života mesta, a to životné prostredie, šport, dopravu, cestovný ruch a sociálnu oblasť.

Handlová 12. apríla (TASR) - Mesto Handlová ukončilo hospodárenie v minulom roku s prebytkom vo výške 728.000 eur. O využití financií budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní, predbežný návrh počíta s využitím časti financií na päť investičných akcií. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Rekordný prebytok hospodárenia vznikol vďaka viacerým faktorom. Ich spoločným menovateľom je pandémia nového koronavírusu," načrtol vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.

Prvou reakciou samosprávy na šírenie ochorenia COVID-19 boli podľa neho úsporné opatrenia, šetrenie na mzdách a odklad naplánovaných investícií, mesto tiež využilo ponuku vlády a prijalo finančnú výpomoc v maximálnej výške 345.000 eur.

O využití rezervného fondu už poslanci diskutovali na pracovnom stretnutí, rozhodovať o ňom budú na rokovaní mestského zastupiteľstva. "Nevieme, ako sa vyvinie pandémia a aké budú jej ekonomické dosahy, takže nemôžeme minúť všetko a musíme si nechať rezervu. Môj návrh a návrh hlavného ekonóma je taký, aby sme 300.000 eur ponechali v rezervnom fonde a 428.000 eur rozpustili na päť investičných akcií," povedala primátorka Silvia Grúberová.

Návrh investícií je podľa nej koncipovaný tak, aby pokryl päť dôležitých oblastí života mesta, a to životné prostredie, šport, dopravu, cestovný ruch a sociálnu oblasť. "O ďalšom prípadnom čerpaní rezervného fondu sa budeme môcť baviť koncom augusta alebo v septembri, keď budeme vedieť, aká je ďalšia ekonomická realita," uzavrela primátorka.