Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V obci Čataj funguje susedský projekt zdieľanej ekonomiky Požičataj

Ilustračná snímka. Foto: Jaroslav Dodok Školský servis TASR

Obec Čataj je takzvaným satelitom Bratislavy a atmosféra obce sa podľa iniciátorky projektu vytráca v prospech anonymity. V obci preto vznikol systém požičiavania si vecí a vzájomnej výmeny zručností.

Čataj 2. júna (TASR) - V obci Čataj (okres Senec) funguje susedský projekt zdieľanej ekonomiky s názvom Požičataj. Pomáhať má ľuďom nadväzovať kontakty, utužovať vzťahy a podporovať lokálnu ekonomiku. TASR o tom informovala iniciátorka projektu Denisa Rášová, ktorá ho realizuje v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte.

Obec Čataj je takzvaným satelitom Bratislavy, rýchlo sa rozrastá a atmosféra obce sa podľa iniciátorky projektu vytráca v prospech anonymity. V minulosti sa tam totiž každý poznal a vedel, od koho si požičať miešačku, kde nájsť stolára, klampiara alebo iného remeselníka. Projekt "Požičataj – susedská výpomoc Čatajčanov" tak má prinavrátiť komunitné cítenie medzi obyvateľov. Zároveň má podporiť lokálnu ekonomiku a prepájať starousadlíkov s novousadlíkmi.

V obci preto vznikol systém požičiavania si vecí a vzájomnej výmeny zručností medzi obyvateľmi. Do jeho testovania sa zapojilo 11 domácností. Je založený na dôvere, vlastníctvo vecí totiž ostáva v rukách ich majiteľov. "Funguje to jednoducho. Každá zapojená domácnosť má k dispozícii katalóg s fotografiami predmetov, zoznamom zručností a kontaktné údaje vlastníka. Ak napríklad neviete, čo robiť s množstvom opadaných jabĺk v záhrade, otvoríte katalóg a nájdete tam ponuku zapožičania sušičky ovocia," vysvetlili zástupcovia projektu. Okrem vecí obsahuje katalóg aj zoznam služieb a zručností, ktoré poskytujú ľudia v Čataji.

"Naša rodina sa zapojila do projektu hlavne z dôvodu ekologickosti a šetrenia finančných zdrojov. Nemám potrebu všetko vlastniť a hlavne to nemám ani kde uskladniť. Získať službu, tovar či pomoc s prácami okolo domácnosti je veľmi rýchle, jednoduché, lacné a hlavne ekologické. Možnosť lepšie sa zoznámiť so svojimi susedmi a získať tak aj nových priateľov je len pridanou hodnotou," povedala Lenka Školkayová, ktorá sa do projektu aktívne zapája.

Vznikla aj skupina na sociálnej sieti, ktorá slúži obyvateľom obce na požičiavanie, predaj a darovanie vecí alebo inzerovanie služieb. "V rámci nášho pôsobenia sme usporiadali prvý ročník Čatajských farmárskych trhov, kde sme zmapovali šikovných ľudí v obci. Čatajčanom sme tak predstavili domácich, ktorí vyrábajú kváskové výrobky, parené buchty a knedle, víno alebo poctivý med," podotkla Rášová.

Sokratov inštitút je ročný praktický vzdelávací program pre študentov a absolventov univerzít. Jeho cieľom je príprava budúcich sociálnych lídrov, ktorí menia svoje obce a mestá.