Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

CEDMO naďalej bojuje proti dezinformáciám v strednej Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt koordinuje Fakulta sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe a je spolufinancovaný Európskou komisiou prostredníctvom Nástroja na prepájanie Európy.

Praha/Trnava 10. februára (TASR) - Stredoeurópske stredisko pre monitorovanie digitálnych médií (CEDMO) sprístupnilo vo štvrtok verejnosti webovú stránku cedmohub.eu, ktorá prináša kľúčové informácie o výskyte dezinformácií v strednej Európe, ako aj pravidelné overovanie faktov (takzvaný fact-checking). TASR o tom informovala Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (FMK UCM).

Stredisko spája štyri univerzity a jeden výskumný inštitút z Česka, Slovenska a Poľska, päť organizácií zameraných na overovanie faktov a jednu technologickú firmu, ktorá prepája CEDMO na Európske observatórium digitálnych médií (EDMO). Organizácie overujúce fakty (fact-checking) pôsobiace na Slovensku zastupuje slovenská pobočka AFP, infosecurity.sk a demagog.sk.

„FMK skúma vplyv dezinformácií na deti a adolescentov, ako aj analyzuje falošné správy, ich štruktúru a typické znaky. Výsledkom týchto aktivít budú okrem iných aj vzdelávacie kurzy určené pre učiteľov a žiakov základných a stredných škôl s cieľom posilniť digitálnu a mediálnu gramotnosť,“ uviedol PR fakulty Peter Krajčovič.

Kempelenov inštitút inteligentných technológií (KInIT) vyvíja metódy a nástroje založené na umelej inteligencii, ktorých cieľom je prispieť k poznaniu v tejto oblasti a preniesť tieto znalosti do praxe - podporiť overovateľov pri ich každodennej práci. Nielen efektívnejšie overovať fakty, ale aj rýchlejšie reagovať na novovznikajúce dezinformačné naratívy.

„V prvých mesiacoch fungovania CEDMO sme absolvovali hĺbkové rozhovory so všetkými zapojenými fact-checkingovými organizáciami, aby sme porozumeli ich potrebám. Plánujeme využiť prepojenie obsahu v slovenskom, českom a poľskom jazyku, napríklad automaticky upozorníme, ak sa na Slovensku objaví falošná správa, ktorá bola už predtým overená v Česku. Ide o náročnú úlohu, ale veríme, že umelá inteligencia a šikovní výskumníci dokážu významne uľahčiť prácu našim overovateľom faktov,“ uviedla Mária Bieliková, členka Strategickej rady CEDMO a koordinátorka aktivít využitia umelej inteligencie v projekte z Kempelenovho inštitútu.

„Stredoeurópske observatórium digitálnych médií je skvelou príležitosťou na prepojenie teoretických konceptov a výsledkov výskumu s praxou, keďže projekt pokrýva nielen výskumníkov, ale aj subjekty z novinárskeho, vládneho a mimovládneho prostredia. Môže byť silným nástrojom, ktorý pomôže súčasnej stredoeurópskej spoločnosti v boji proti dezinformáciám a falošným správam,“ doplnil Martin Solík z FMK, člen Strategickej rady CEDMO.

Projekt koordinuje Fakulta sociálnych vied Karlovej univerzity (FSV UK) v Prahe a je spolufinancovaný Európskou komisiou (EK) prostredníctvom Nástroja na prepájanie Európy (CEF).