Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Korzo Zálesie získal Bratislavský kraj za rozvíjanie cestovného ruchu

Na archívnej snímke vyhliadkové kolo na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste. Foto: TASR - Dano Veselský

Kraj získal takéto ocenenie aj v roku 2018.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Cenu za architektúru CE ZA AR 2020 v kategórii exteriér pre Korzo Zálesie vníma Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ako odmenu za snahu rozvíjať cestovný ruch v Bratislavskom kraji ešte udržateľnejšie, zodpovednejšie a atraktívnejšie pre návštevníkov i domácich. Dielo je súčasťou projektu Danube Bike & Boat, ktorý podporil rozvoj vodáckej a cykloturistickej infraštruktúry nielen v kraji, ale naprieč celou destináciou Dunajské ostrovy.

"V kategórii exteriér zvíťazilo unikátne dielo. Drevená promenáda vás prevedie doslova ponad vodnú hladinu. Môžete obdivovať rieku, ktorú brázdia loďky, vtáctvo, ryby a vzácne lužné lesy," uvádza šéf BSK Juraj Droba na sociálnej sieti na margo slovensko-maďarskej spolupráce. Poznamenal, že po Cyklomoste slobody je to už druhý cezhraničný projekt, ktorý získal ocenenie z oblasti architektúry.

Korzo Zálesie je podľa kraja prvkom turistickej infraštruktúry, ktorý atraktívne, nápadito a citlivo dotvára a zároveň rozvíja prírodné prostredie pri Malom Dunaji. Upozorňuje na zaujímavé druhy fauny a flóry vyskytujúce sa v okolí, pre peších aj cyklistov umožňuje prechádzku "ponad vodu", pre vodákov zastávku na oddych počas splavu Malého Dunaja. Obec v tejto súvislosti apeluje na návštevníkov, aby na dopravu využili možnosti udržateľnej mobility, teda aby z auta presadli na bicykel.

Autormi sú Vojtech Krumpolec a Peter Derevenec, projekt korza bol iniciovaný a z veľkej časti realizovaný angažovanými občanmi. Podľa poroty však v plnej miere napĺňa ambíciu stať sa multifunkčným priestorom pre kultúru s funkciou námestia, promenády a dopravného uzla. Kraj prizval obec Zálesie do partnerstva projektu cezhraničnej spolupráce.

Kraj získal takéto ocenenie aj v roku 2018. Projekt DuboDom, inými slovami domček na strome, obstál v konkurencii 16 prihlásených stavieb v kategórii rodinné domy a stal sa víťazom. Projekt domčeka umiestneného v korune stromu nad Svätým Jurom podporil kraj prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy sumou 8000 eur.

Destinácia Bratislavského kraja sa prednedávnom dostala na zoznam Top 100 udržateľných destinácií sveta za rok 2020. "Cieľom medzinárodnej súťaže je cieľom podporiť udržateľný rozvoj turizmu v destináciách po celom svete. Táto skutočnosť svedčí o tom, že Bratislavský kraj správne nastavil smerovanie rozvoja cestovného ruchu a konkrétnymi krokmi sa o jeho udržateľnosť usiluje," poznamenala hovorkyňa BSK Lucia Forman.