Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Ceny Košického samosprávneho kraja udelili štyrom osobnostiam

Na archívnej snímke Ján Ďurovčík. Foto: TASR - Martin Baumann

Ceny si prevezmú choreograf, tanečník a režisér Ján Ďurovčík, huslista, koncertný majster, hudobný pedagóg a zbormajster Karol Petróczi a speváčka a herečka Szidi Tobias.

Košice 8. decembra (TASR) - Udelenie Ceny Košického samosprávneho kraja (KSK) za tento rok schválilo v piatok krajské zastupiteľstvo pre štyri osobnosti a jeden kolektív. Medzi ocenenými je aj vlani zosnulý kardinál Jozef Tomko.

Ceny si prevezmú choreograf, tanečník a režisér Ján Ďurovčík, huslista, koncertný majster, hudobný pedagóg a zbormajster Karol Petróczi a speváčka a herečka Szidi Tobias. Najvyššie uznanie Košického kraja patrí aj kolektívu Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Ocenenie "Historická osobnosť regiónu" udelilo zastupiteľstvo profesorovi Jánovi Kňazovickému. Stalo sa tak pri príležitosti 100. výročia prvej transfúzie krvi na Slovensku a 130. výročia narodenia Kňazovického. "Bol to prvý dekan Lekárskej fakulty UPJŠ, priekopník v oblasti krvnej transfúzie a angiografie, najvýznamnejšia osobnosť regionálnej a ikona svetovej chirurgie," uviedol Úrad KSK.

Cenu KSK udeľuje krajské zastupiteľstvo za osobitný prínos pre rozvoj kraja, za činy statočnosti, ľudskosti a hrdinstva, za vynikajúce tvorivé činy a výsledky dosiahnuté v humanitárnej, cirkevnej, kultúrnej a umeleckej, publicistickej, verejnoprospešnej, podnikateľskej, technickej, športovej a vedecko-vzdelávacej činnosti. Slávnostný ceremoniál udeľovania ocenení sa uskutoční 23. apríla 2024.