Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Centrum dočasného ubytovania V jame je už pripravené pre utečencov

Snímka z centra dočasného ubytovania V jame. Foto: P. Bročka

Ubytovaní utečenci budú mať zabezpečenú stravu trikrát denne a budú môcť využívať všetky dostupné služby, obchody a inštitúcie v meste.

Trnava 25. marca (TASR) – Príchod prvej skupiny utečencov pred vojnou na Ukrajine očakáva v najbližších dňoch centrum dočasného núdzového ubytovanie v Trnave v telocvični bývalej základnej školy V jame 3. Zriadilo ho mesto Trnava, informovala o tom hovorkyňa Veronika Majtánová. Výber a prevoz skupín doň riadi trnavský okresný úrad (OÚ).

„Centrum neslúži na individuálne ubytovávanie,“ upozornila hovorkyňa. Núdzové ubytovanie bude v zmysle usmernenia Ministerstva vnútra SR útočiskom na jeden až desať dní, kým OÚ neurčí, kam budú ľudia z Ukrajiny následne prevezení. „Mnohí si tu pravdepodobne oddýchnu po náročnej ceste z vojnou zasiahnutej krajiny a budú pokračovať do iného mesta alebo štátu,“ dodala. Kapacita centra je 50 ľudí. Ubytovaní utečenci budú mať zabezpečenú stravu trikrát denne a budú môcť využívať všetky dostupné služby, obchody a inštitúcie v meste.

Pripravené sú pre nich matrace s jednorazovými hygienickými návlekmi, vankúšmi a prikrývkami, sprchy, kuchynka s mikrovlnkami, priestor na jedenie i vonkajšie posedenie. Pre deti sú k dispozícii prebaľovacie pulty, postieľky, nočníky, stupienky a detské stoličky. Pri príchode dostane každý balíček so základnými vecami na osobnú hygienu. „Spravili sme všetko, aby mali v rámci možností čo najväčšie pohodlie a vhodné hygienické podmienky. V priebehu pár dní sa nám podarilo zabezpečiť od materiálneho vybavenia až po koordinátorov a dobrovoľníkov, ktorí budú utečencom k dispozícii počas celého dňa,“ uviedla vedúca odboru organizačného a vnútornej správy radnice Martina Stanová. S vybavením centra pomohli Trnavská arcidiecézna charita, stredisko sociálnej starostlivosti a centrum voľného času i sponzori.