Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach bude opäť Festival divadiel strednej Európy

Divadelné pódium bude aj pri Immaculate na Hlavnej ulici Foto: TASR

Priaznivci umenia sa môžu tešiť na tanečné predstavenia, muzikál, rozprávky, ale aj typické pouličné divadlo.

Košice 12. augusta (TASR) – Obyvatelia i návštevníci Košíc, ktorí majú radi divadelné umenie rôznych žánrov, si už o necelý mesiac prídu na svoje. V dňoch 5. – 9. septembra sa tam bude konať 6. ročník Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý organizujú OZ Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom (ŠD) Košice.

"Milovníkov divadelného umenia, ale aj tých, ktorí si cestu do divadla ešte len hľadajú, čaká počas piatich dní 14 predstavení 14 divadiel zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka," informoval tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič.

Doplnil, že predstavenia budú na pódiu pri Immaculate, vo Festivalovom stane pri Urbanovej veži, pred aj na javisku Historickej budovy ŠD Košice a v Divadelných dielňach.

Priaznivci umenia sa môžu tešiť na tanečné predstavenia, muzikál, rozprávky, ale aj typické pouličné divadlo. Okrem toho sprievodnými podujatiami budú výstavy a workshop.

Podľa riaditeľa podujatia Františka Ténaia bude dramaturgia festivalu opäť veľmi pestrá.

"Snažíme sa každoročne priniesť do Košíc niečo zaujímavé. V tomto roku ponúkneme napríklad muzikálovo-rockové spracovanie známeho príbehu Vladislava Vančuru Markéta Lazarová v podaní súboru Moravského divadla v Olomouci," uviedol Ténai.

Okrem toho sa budú môcť diváci zapojiť do predstavenia Surpriseparty, ktoré predvedie Divadlo HOPPart z Budapešti. Poľské divadlá Teatr Slaski z Katovíc a Teatr Modrzejewskiej z Legnice predvedú komédiu o mužsko-ženských vzťahoch respektíve punkovú šou III Fúrie.

Prirodzene, že nebudú chýbať slovenské súbory, napríklad divadlo Actores z Rožňavy, Le Mon z Nitry, Divadlo Commedia z Popradu, Divadlo v podpalubí z Bratislavy či Túlavé divadlo z Trnavy.

Na svoje si prídu aj fanúšikovia tanečného umenia a detskí diváci. Novinkou bude fotografický workshop s poľským divadelným fotografom Bartlomiejom Sowom. V Technik cafe na Hlavnej ulici bude vernisáž komornej výstavy DŽUBOX a večer umenia a dizajnu.