Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Centrum pomoci SOS Ukrajina 2022 v Košiciach končí

Na snímke Centrum pomoci SOS Ukrajina 2022 v košickom Starom Meste, ktoré ukončí svoju prevádzku. Dôvodom je menší počet utečencov. V Košiciach 29. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Na začiatku bolo treba pomôcť ľuďom, ktorí k nám prišli. Teraz sme na inej strane brehu, uviedol poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu a riaditeľ Združenia Feman Eduard Buraš.

Košice 29. júna (TASR) – Centrum pomoci SOS Ukrajina 2022 v košickom Starom Meste vo štvrtok (30. 6.) ukončí svoju prevádzku. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval starosta mestskej časti Igor Petrovčik. Dôvodom je podľa neho menší počet utečencov aj fungovanie iných centier.

Centrum na Hviezdoslavovej ulici začalo fungovať po dvoch dňoch od vypuknutia vojny na Ukrajine (24. 2.), utečencom bolo k dispozícii tri dni v týždni. Našli tu potraviny, oblečenie, potreby pre deti, obuv, školské aj hygienické potreby. "V najväčšom nápore sme dokázali obslúžiť cez 500 ukrajinských žien denne, dnes je to 80 až 90. Je tu ďalší fakt – fungujú už iné centrá, ktoré si nastavili svoje procesy," vysvetlil starosta s tým, že individuálnu pomoc budú naďalej poskytovať.



"Na začiatku bolo treba pomôcť ľuďom, ktorí k nám prišli. Teraz sme na inej strane brehu, potrebujeme im pomôcť s integráciou do našej spoločnosti,"
dodal poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu a riaditeľ Združenia Feman Eduard Buraš.

Humanitárna pomoc zo staromestského centra pomoci okrem utečencov v Košiciach smerovala aj na Ukrajinu. Z Košíc odišlo 22 kamiónov, priamo v centre distribuovali a rozdali okolo desať ton tovaru.

Dobrovoľníčka Sylvia Soliarová pre TASR spresnila, že v centre pomáhalo dokopy 180 dobrovoľníkov, z toho 80 Slovákov a 100 Ukrajincov. V súvislosti s materiálnou pomocou zaevidovali 88 individuálnych donorov, 98 anonymných darcov a pomáhalo aj 36 väčších firiem. Prostredníctvom transparentného účtu sa podarilo vyzbierať okolo 90.000 eur. "Boli použité hlavne na nákup potravín, oblečenia, hygienických potrieb a služby vyvolané prevádzkou centra – samozrejme, aj nejaké náklady na personál," spresnil Petrovčik.