Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Centrum Prešova znovu zdobí takmer 5-metrový kvetináč

Letničkový kvetináč, ktorý má výšku 490 centimetrov, bude aj tento rok obyvateľom i návštevníkom Prešova symbolicky pripomínať, že mesto leží na 49. rovnobežke. Foto: TASR/Ján Lašák

Farby vysadených rastlín korešpondujú s farbami, ktoré sú v mestskom erbe.

Prešov 12.júna (TASR) - Osadením megakvetináča na námestí pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove dnes ukončili rozmiestňovanie kvetinovej výzdoby v metropole Šariša.

Letničkový kvetináč, ktorý má výšku 490 centimetrov, bude aj tento rok obyvateľom i návštevníkom Prešova symbolicky pripomínať, že mesto leží na 49. rovnobežke.

"Základom pre kvetinovú kaskádu je železný prefabrikát. Na jeho osi je stupňovito nad sebou upevnených osem kruhových kvetináčov, ktoré sú vo vnútri vystužené železnými platňami a majú priemer asi 100 centimetrov," uviedla Júlia Brtková z oddelenia verejnoprospešných činností MsÚ v Prešove. Dodala, že nosná konštrukcia je ukotvená v betónovom základe do hĺbky 75 centimetrov.

Farby vysadených rastlín korešpondujú s farbami, ktoré sú v mestskom erbe. Záhradníci použili celkom 2000 litrov zeminy, do ktorej zasadili 60 kusov bielych surfínií, rovnaký počet červených muškátov a 30 kusov červených begónií s tmavo červenými listami. Brtková doplnila, že ako pôdny základ sa použil univerzálny substrát pre letničky.

Počas celej letnej sezóny bude kvety zavlažovať inštalovaný závlahový systém prostredníctvom potrubia v nosnej konštrukcii kvetináča, ktoré má vývod v každej úrovni vrátane najvyššej.

Okrem spomínaného megakvetináča je v centre a v priľahlých uliciach osadených ďalších 23 menších kvetináčov. Ďalšie dva kusy sú na sídlisku Šváby, pri kostole na Solivare, na Sekčove a na Sídlisku III. Brtoková dodala, že centrum mesta skrášľujú aj kvety umiestnené v košoch na 19 stĺpoch.