Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Centrum príležitostí na Horehroní pomôže nájsť prácu najzraniteľnejším

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt Vzdelávaním k práci, ktorý sa začal v lete, viedol ťažko zamestnateľných ľudí k tomu, aby si vedeli prácu nielen nájsť, ale aby v nej vedeli aj zotrvať

Valaská 15. decembra (TASR) – Na Horehroní vzniká Centrum príležitostí Valaská, multifunkčné inkluzívne centrum v okrese Brezno, vďaka ktorému majú zraniteľné skupiny ľudí šancu dostať sa k práci. Pomôžu im pri jej hľadaní. Jeho súčasťou je komunitná a poradenská činnosť, realizácia vzdelávacích či prípravných programov, ale i sprostredkovanie pracovných možností v sociálnych podnikoch priamo v centre alebo u partnerských organizácií. TASR o tom informoval Juraj Vozár, manažér centra.

"Projekt Vzdelávaním k práci, ktorý sa začal v lete, viedol ťažko zamestnateľných ľudí k tomu, aby si vedeli prácu nielen nájsť, ale aby v nej vedeli aj zotrvať. Vďaka tímu odborníkov si účastníci projektu osvojovali pracovné návyky, ktoré sú dôležité najmä v období nástupu do zamestnania. Absolvovali mnoho modelových situácií. Získali zároveň potrebné informácie, pracovné zručnosti a konkrétne praktické skúsenosti z reálneho pracovného prostredia sociálneho podniku, v našom prípade práčovne WASCO - družstvo," priblížil Vozár.

V teoretickej časti absolvovalo 20 účastníkov školenia pracovných princípov a komunikácie. Precvičovali si rôzne modelové situácie priamo na pracovisku sociálneho podniku, prešli si jednotlivými pozíciami, úkonmi a postupne sa učili, z čoho všetkého práca pozostáva.

"Aj vďaka tomuto projektu sme našli možnosti, ako zlepšovať kvalitu zvyšovania zamestnateľnosti zraniteľných skupín," dodal Vozár.

Projekt realizujú v spolupráci partnerských organizácií - Centrum osvety a poradenstva, Medzitrh práce a WASCO - družstvo vďaka podpore programu Active Citizens Fund - Slovakia.