Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Centrum Slniečko rozšíri kapacitu Bezpečného ženského domu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrum sa už viac ako 22 rokov venuje pomoci týraným a sexuálne zneužívaným deťom a obetiam domáceho násilia.

Nitra 9. júna (TASR) – Centrum Slniečko rozširuje kapacitu Bezpečného ženského domu v Nitre. Rekonštrukciou objektu by sa mala zvýšiť kapacita pre bezpečné bývanie žien a detí v Nitrianskom kraji z aktuálnych 17 miest na 32 miest. Oprava objektu vo vlastníctve mesta je podporená z nórskych grantov sumou 509.369 eur a sumou 89.889 eur zo štátneho rozpočtu SR. Celková výška projektového grantu predstavuje 599.258 eur. Nové priestory by mali byť otvorené približne o rok, informoval hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Hlavným zámerom projektu je posilnenie a skvalitnenie už poskytovaných služieb v existujúcom Bezpečnom ženskom dome prevádzkovanom Centrom Slniečko a rozšírenie jeho kapacity o 15 miest. Súčasťou projektu je posilnenie informovanosti o násilí na ženách, o možnostiach, formách a prostriedkoch riešenia násilia páchaného na ženách a deťoch, a to prostredníctvom kampane na zvýšenie povedomia v Nitrianskom samosprávnom kraji.

"Kampaň bude ťažiskovo distribuovaná prostredníctvom internetových platforiem, no predovšetkým v podobe kvalitného podcastového seriálu. Vďaka podpore projektu bude posilnený priestor pre multidisciplinárnu spoluprácu a sieťovanie všetkých subjektov, ktoré môžu a majú byť v tejto problematike aktívne a súčinné," povedala riaditeľka centra Mariana Kováčová.

Centrum Slniečko z Nitry sa už viac ako 22 rokov venuje pomoci týraným a sexuálne zneužívaným deťom a obetiam domáceho násilia. Vzdeláva sociálnych pracovníkov, príslušníkov polície aj učiteľov, realizuje autorský preventívny program pre deti Kozmo a jeho dobrodružstvá, prevádzkuje viaceré sociálne zariadenia a stojí pri legislatívnych úpravách. Prvý Bezpečný ženský dom v Nitre bol zároveň prvým takýmto zariadením na Slovensku, do prevádzky bol spustený v roku 2015.