Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cenu NSK si prevzali osobnosti z oblasti kultúry, športu a politiky

Vstup na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cenu NSK si prevzal aj bývalý reprezentant Československa a Slovenska v atletike, slovenský rekordér v hode diskom, tréner a člen atletickej Siene slávy Ladislav Petrovič.

Nitra 9. júna (TASR) - Z rúk predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu si vo štvrtok prevzali ocenia viaceré osobnosti z oblasti kultúry, športu i politiky. Cenu NSK za rok 2021 získala Zuzana Rehák-Štefečeková, Žofia Martišová, Ladislav Petrovič a in memoriam László Szigeti. Pamätnú plaketu predsedu NSK si prevzal kňaz Dušan Argaláš.

Reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák-Štefečeková získala ocenenie za mimoriadne športové výkony, dosiahnuté výsledky a medailové umiestnenia a tiež za reprezentáciu Nitrianskeho kraja na Slovensku i v zahraničí.

Ocenená bola aj dlhoročná členka umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre, divadelná a filmová herečka Žofia Martišová. Cenu NSK získa za celoživotné zásluhy v oblasti divadelného a filmového umenia.

Cenu NSK si prevzal aj bývalý reprezentant Československa a Slovenska v atletike, slovenský rekordér v hode diskom, tréner a člen atletickej Siene slávy Ladislav Petrovič. "Ocenený je za jeho celoživotné zásluhy a osobný prínos v oblasti rozvoja športu, dosiahnuté výsledky a medailové umiestnenia," uvádza sa v zdôvodnení ocenenia.

Krajské zastupiteľstvo ešte v marci rozhodlo o udelení ceny in memoriam aj dlhoročnému poslancovi NSK, bývalému ministrovi školstva a pedagógovi Lászlóovi Szigetimu. "Predovšetkým za jeho dlhoročné pôsobenie v regionálnej politike a za zásluhy v školstve a vzdelávaní," uviedol pred časom krajskí poslanec Iván Farkas, ktorý ocenenie navrhol.

Kňaz Dušan Argaláš získal pamätnú plaketu predsedu NSK za zachovávanie kultúrneho a historického dedičstva. Ocenený bol aj za jeho osobné zásluhy, publikačnú činnosť a rozvoj duchovných hodnôt na území NSK. "Dnes sme po 11. raz postavili na pomyselný piedestál NSK, medzi už viac ako 30 ocenených v uplynulých rokoch, ďalšie osobnosti, ktoré majú za sebou dosiahnuté úspechy a výsledky, ktoré môžu pozitívne motivovať aj iných," uviedol pri odovzdávaní ocenení Belica.