Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná

Hradisko Bojná Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hodnotiaca komisia vyberala laureáta z ôsmich nominovaných projektov.

Banská Bystrica 24. októbra (TASR) – Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 získala obec Bojná v Topoľčianskom okrese. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.

Pripomenula, že ocenený projekt s názvom Ku koreňom je koncepčným súborom cielených rozvojových aktivít zameraných na zhodnocovanie kultúrno-historického potenciálu územia obce. Viaže sa na významné mocenské centrum a jedno z najzachovalejších veľkomoravských hradísk v Bojnej. V ňom podľa hovorkyne objavili unikátne archeologické nálezy. "K výstupom projektu patrí vybudovanie stálej expozície v prírode s modelovými rekonštrukciami objektov na území archeologickej lokality hradiska," spomenula.

Dodala, že hodnotiaca komisia vyberala laureáta z ôsmich nominovaných projektov. Odborná komisia ceny bola zložená z odborníkov v starostlivosti o krajinu, zástupcov verejnej správy a zástupcov neziskového sektora. Projekty hodnotila z hľadiska ich prínosu v starostlivosti o krajinu. "Pre ich vysokú úroveň sme sa rozhodli udeliť aj dve osobitné uznania," uviedol generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Osobitné uznanie dostalo občianske združene Spolok vodný mlyn Kolárovo za projekt s názvom Návrat lodného mlyna. Získalo ho za prinavrátenie historického krajinného prvku, ktorý odráža tradičné využitie vodného toku. Bolo to tiež za dlhodobú ochranu a prezentáciu kultúrneho dedičstva riečnej krajiny. Ďalšie osobitné uznanie má obec Vinosady za projekt s názvom Tam, kde víno tečie potokom, ľudia v pote pracujú. Komisia ju udelila za zachovávanie charakteristickej štruktúry vinohradníckej krajiny, propagáciu vinohradníctva a budovanie vodozádržných opatrení v krajine.

Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2022 vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR, národným koordinátorom je Slovenská agentúra životného prostredia.