Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Ceny energií Trebišov vykrýva i vyššou daňou, šetrí aj na osvetlení

Železničná stanica Trebišov. Foto: Vovlaku.sk

V rámci šetrenia elektrickej energie mesto a TS mesta Trebišov pristúpili k obmedzeniu otváracích hodín mestskej plavárne.

Košice 2. februára (TASR) – Nárast cien energií výrazne ovplyvní a zasiahne do rozpočtu aj mesta Trebišov. "Ceny energií bude mesto hradiť z mestského rozpočtu, z podielových daní a z príjmu na dani z nehnuteľnosti, kde došlo od 1. januára 2023 k navýšeniu sadzby," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová. Úsporné opatrenia zahŕňajú obmedzenie činnosti mestskej plavárne či verejného osvetlenia.

Platba samosprávy za spotrebu zemného plynu v jednotlivých odberných miestach mesta za uplynulý rok vychádzala na jeden mesiac 10.478 eur. "Za január tohto roka mesto Trebišov už dostalo od zazmluvneného dodávateľa a distribútora zemného plynu zálohovú faktúru, ktorú má uhradiť vo výške 18.438 eur," informovala hovorkyňa. Pre mestskú organizáciu Technické služby (TS) mesta Trebišov podľa radnice mesačné platby za odber zemného plynu, mimo mestskej plavárne, stúpli z doterajších 3018 eur až na 19.000 eur.

Spotreba združenej dodávky elektrickej energie a zabezpečenia distribučných služieb pre mesto za vlaňajšok bola vo výške zhruba 180.000 eur. "Aj z dôvodu doposiaľ doručených zálohových faktúr za dodávku elektriny očakávame v tomto roku 100 až 120-percentné navýšenie minuloročných cien," skonštatovala Mištaničová.

V rámci šetrenia elektrickej energie mesto a TS mesta Trebišov pristúpili k obmedzeniu otváracích hodín mestskej plavárne. Zároveň zaviedli úsporné opatrenia na magistráte a na všetkých strediskách TS mesta, ide o obmedzenie v používaní elektrospotrebičov a elimináciu svietenia v budovách. "Od začiatku roka 2023 TS mesta pristúpili aj k redukcii verejného osvetlenia v meste s ohľadom na udržanie bezpečnosti obyvateľov," oznámila radnica.

V základných a materských školách opatrenia zahŕňajú výmenu klasických žiaroviek za led žiarivky, vypínanie či obmedzovanie osvetlenia, reguláciu kúrenia, znížené osvetlenie v telocvični, počas víkendov vypnuté teplo bez temperovania, v triedach vypnutý jeden radiátor, zredukovanie počtu zapojených chladiarenských prístrojov či odpojenie ohrievačov vody. "Niektoré školy dokonca prestali využívať interaktívne tabule," dodala Mištaničová.