Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Čertova pec poskytla útočisko čertom, zbojníkom aj neandertálcom

Na archívnej snímke jaskyňa Čertova pec. Foto: TASR Henrich Mišovič

Malá krasová jaskyňa nachádzajúca sa necelé dva kilometre od obce Radošina v okrese Topoľčany patrí k najstarším jaskynným osídleniam objaveným na Slovensku.

Radošina 15. júla (TASR) – Verejnosti takmer neznáma jaskyňa Čertova pec ukrýva veľké tajomstvo. Malá krasová jaskyňa nachádzajúca sa necelé dva kilometre od obce Radošina v okrese Topoľčany patrí k najstarším jaskynným osídleniam objaveným na Slovensku. „Archeologické nálezy dokázali, že jaskyňa bola osídlená už v období stredného paleolitu, starej doby kamennej, v období zhruba 80.000 rokov pred naším letopočtom,“ potvrdila starostka Radošiny Marta Kolková.



Obojstranne priechodná 27 metrov dlhá, v priemere šesť metrov široká a maximálne 4,6 metra vysoká tunelovitá jaskyňa sa nachádza na juhovýchodnom úpätí Považského Inovca. Pretína ju niekoľko tektonických puklín. Vznikla erozívnou činnosťou, prietokom vody. Radošinčania však majú na vznik jaskyne iné vysvetlenie – podľa ľudovej povesti ju vyhĺbili čerti, preto aj dostala pomenovanie Csertowa Pecz. Pod týmto názvom spomína jaskyňu polyhistor Matej Bel v knihe Notitia Hungariae novae historico-geographica, vydanej vo Viedni v roku 1742. V monografii Nitrianskej župy z roku 1898 sa jaskyňa uvádza pod maďarským názvom Ördögkemencze. Obyvateľmi jaskyne údajne boli v minulosti aj zbojníci, ktorí lúpili na neďalekej hradskej spájajúcej Nitru s Piešťanmi a ktorí v jaskyni našli úkryt.

O jaskyni ako o možnom úkryte pravekého človeka sa prvýkrát zmienil archeológ Národného múzea v Prahe Jiří Neustupný v roku 1932. O päť rokov neskôr našiel nemecký archeológ Lothar Franz Zotz v jaskyni neolitický črep, zlomky mamutoviny a dva pazúrikové úštepy, na základe ktorých uvažoval o paleolitickom osídlení jaskyne.

Na archívnej snímke jaskyňa Čertova pec.
Foto: TASR Henrich Mišovič


Archeologický ústav SAV v Nitre uskutočnil na Čertovej peci v rokoch 1958 až 1961 systematický výskum pod vedením archeológa Juraja Bártu. Výskum potvrdil osídlenie z obdobia paleolitu, eneolitu, staršej železnej doby, stredoveku, ako aj novoveké nálezy.

Jaskyňu nachádzajúcu sa na úpätí vrchu Nad Lipovníkom v roku 1981 vyhlásili za chránený prírodný výtvor. Prírodnou pamiatkou sa stala v roku 1994 s novelizáciou z roku 2008.