Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cestári v Poprade sú na zimnú údržbu pripravení

Na snímke cestári odhŕňajú cesty počas sneženia. Foto: TASR/Pavol Zachar

Počas minulej zimy investovala organizácia do zimnej údržby takmer 539.000 eur.

Poprad 22. novembra (TASR) - Správa mestských komunikácií (SpMK) v Poprade spustila začiatkom novembra zimnú údržbu a ukončí ju podľa počasia a poveternostných podmienok v marci 2023. Jej riaditeľ Peter Fabian pri tejto príležitosti uviedol, že na zimné obdobie sú pod Tatrami pripravení a sklady majú dostatočne naplnené.

"Máme tony zásob posypového materiálu, technickú posypovú soľ s protispekacou prísadou a nechýba nám ani ekologický posypový materiál. Tak ako vždy máme dohodnutú i spoluprácu s firmami, ktoré disponujú technikou a pracovníkmi na ručné dočisťovanie chodníkov. Veľmi nám pomáhajú aj malé obecné služby," uviedol Fabian.

Dodal, že spoločnosť Brantner Poprad bude zabezpečovať ručné odpratávanie snehu, námrazy a posypu z nástupných plôch zastávok mestskej hromadnej dopravy a priľahlých chodníkov, zo vstupov na priechody pre chodcov, schodov a prechodových lávok cez vodné toky. Vo svojej réžii bude mať aj postrekovanie emulziou a posyp cestnou soľou na vybratých lokalitách v zmysle uzatvorenej zmluvy. SpMK udržiava počas zimnej údržby okolo 80 kilometrov mestských komunikácií a 107.000 metrov chodníkov.

Počas minulej zimy investovala organizácia do zimnej údržby takmer 539.000 eur. Výška finančných prostriedkov na toto zimné obdobie záleží na počasí a poveternostných podmienkach. "V prípade zhoršených poveternostných podmienok, resp. kalamitného stavu, sa organizácia riadi operačným plánom pre výkon zimnej údržby. Aj keď spád snehu v posledných rokoch nie je taký intenzívny, pre našu organizáciu je zimná údržba náročná z dôvodu vysokej vlhkosti, keďže aj dažde a hmla často spojené so snežením a chladom spôsobujú námrazy," vysvetlil Fabian.

Dôležitú úlohu bude podľa neho zohrávať mestská polícia, ktorá bude operatívne spolupracovať s cestármi pri minimalizovaní počtu vozidiel parkujúcich na chodníkoch. Tie totiž tvoria prekážky v zimnej údržbe.