Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cestovanie v košickej MHD bude drahšie v priemere o päť centov

Foto: TASR

V novom roku čaká Košičanov zmena tarify, vďaka ktorej sa zvýši i kvalita cestovania.

Košice 17. septembra (TASR) – Cestovanie v mestskej hromadnej doprave bude pre Košičanov od 1. januára 2013 drahšie.

Schválenie zmien v Tarife Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) pre mestskú hromadnú dopravu bolo predložené z dôvodu kompenzácie každoročného zvyšovania nákladov na prevádzkovanie verejnej dopravy. Súčasne platný tarifný systém a jednotlivé sadzby cestovného v  MHD v Košiciach nepokrývajú náklady na MHD a prijaté tržby z MHD nevytvárajú priestor na zvyšovanie kvality v poskytovaní služieb cestujúcim ani pre zlepšovanie podmienok pre ich vyššiu bezpečnosť. Posledná zmena Tarify DPMK z dôvodu rastu prevádzkových nákladov bola uskutočnená k 1. júlu 2007. Následne do 1. januára 2012 bola postupne tarifa upravovaná len čiastočne.

Poslanci schválili zvýšenie ceny neprestupných cestovných lístkov na štyri zastávky zo 0,40 eur na 0,50 eur. „V súčasnosti tento typ lístka je nevyhovujúci z hľadiska časovej tarify, nespĺňa charakter časového lístka, a zároveň tento druh lístka je diskriminačným vo vzťahu k nerovnomerným medzizastávkovým vzdialenostiam,“ uvádza s v dôvodovej správe.

Ostatné cestovné lístky budú od budúceho roka drahšie o 0,05 eur, teda základný lístok na 30 minút už nebude k dispozícii za 0,55 eur, ale za 0,60 eur. Podobne sa zvýši cena aj za zľavnené lístky, zrušené budú zľavnené lístky na nočných spojoch a cestovné lístky, ktoré si mohli zakúpiť u vodiča.

Návrh na zmenu tarify vyvolal živú diskusiu. Poslanec Emil Petrvalský (SDKÚ-DS) vyhlásil, že problémy v DPMK by nemali znášať len cestujúci, ale aj samotný dopravný podnik lepším hospodárením.

Nezávislý poslane Marek Kažimír na druhej strane poukázal na to, že „rôzne záujmové skupiny podojili DPMK tak, že dnes je v kritickej situácii.“ Poukázal na to, že v súčasnej situácii je ohrozená plynulosť a bezpečnosť dopravy a preto návrh na úpravu tarify podporí.

Nezávislý poslanec Alfonz Halenár kritizoval politické nominácie do riadiacich a kontrolných orgánov DPMK. „Ak sa toto nezmení, nič pozitívne sa v DPMK neudeje,“ povedal.

Finančný prínos vo forme vyšších tržieb očakáva DPMK vo výške asi 1,2 milióna eur bez DPH za predpokladu, že počet cestujúcich bude na úrovni roku 2011 a rozsah výkonov pre objednávateľa služieb v MHD bude na rovnakej úrovni, teda 15,1 milióna vozových kilometrov.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva vystúpil zástupca petičného výboru občanov, ktorý úpravu tarify nazval vyťahovaním peňazí z vreciek občanov a vyzval vedenie DPMK k odstúpeniu. V závere vystúpenia zástupca petičného výboru vyhlásil, že zastupuje záujmy komunistickej strany a podporuje poslanca Halenára.

Primátor Richard Raši sa k petícii vyjadril v tom zmysle, že ak by mesto vyhovelo návrhom, muselo by zrušiť MHD. Ďalej uviedol, že sa znižuje vek bezplatného cestovania z 80 na 68 rokov veku cestujúcich. Zdôraznil, že zvýšenie tarify prinesie zdroje, ktoré mestská doprava nevyhnutne potrebuje. „Je to krok nepopulárny, ale nevyhnutný k zachovaniu MHD a k zvýšeniu bezpečnosti cestovania,“ povedal Raši.