Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Cestu na Sitno uľahčia nové schody, pôvodné z 19. storočia doslúžili

Na snímke schody pokryté ľadom na turistickej trase na Sitno. Foto: TASR

Pri realizácii projektu sa podieľali pracovníci oblastnej organizácie cestovného ruchu i správa CHK Štiavnické vrchy a Lesy SR, keďže lokalita leží v najvyššom, 5. stupni ochrany prírody.

Banská Štiavnica 24. marca (TASR) – Cestu na Sitno uľahčia v nasledujúcej sezóne nové schody. Pôvodné, drevené, ktoré tam nadšenci výstupov na túto horu položili ešte koncom 19. storočia, doslúžili a už nevyhnutne potrebovali výmenu.

"Schody za nové celokovové a pozinkované sme vymenili už vlani. Realizovali sa z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK a čiastočne s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Náklady dosiahli približne 87.000 eur. Pozostávajú z deviatich častí v celkovej dĺžke asi 500 metrov," uviedla pre TASR projektová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica Zuzana Parajová.

Schody na Sitno sa podľa nej opravovali priebežne aj v uplynulých rokoch. "Dostali sme sa ale do bodu, kedy schody bolo už potrebné kompletne nahradiť," konštatovala. Pri realizácii projektu sa podieľali pracovníci oblastnej organizácie cestovného ruchu i správa CHK Štiavnické vrchy a Lesy SR, keďže lokalita leží v najvyššom, 5. stupni ochrany prírody.

Podľa Parajovej sa traduje, že schodov na Sitno bolo pôvodne toľko, koľko je dní v roku. "Prvé výstupy na tento vrch sa považujú vôbec za prvopočiatky turizmu na území Slovenska," doplnila.