Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Charita v Prievidzi plánuje prevádzkovať nocľaháreň

Ilustračná foto. Foto: TASR/František Iván

Dom svätého Vincenta v Prievidzi plánuje prevádzku vo svojich priestoroch. Fungovať by mala od novembra.

Prievidza 22. októbra (TASR) - Charita - dom svätého Vincenta v Prievidzi plánuje od novembra prevádzkovať aj nízkoprahovú nocľaháreň. Zariadenie s kapacitou 20 lôžok bude do konca roka fungovať v čase, keď teploty výrazne klesnú pod bod mrazu. Od nového roka už bude v zimnej sezóne prevádzka každodenná.

"Je pre nás obrovskou výhodou, že na území mesta pôsobí takáto organizácia, s ktorou môžeme spolupracovať. V minulých obdobiach sa museli stavať stany. Teraz bude takáto situácia vyriešená oveľa lepším spôsobom," reagovala v súvislosti s otvorením nocľahárne primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

V susedných dvoch nehnuteľnostiach na Košovskej ulici tiež poskytujú sociálne služby. "Vzniká tu teda menší sociálny komplex. Útulok prevádzkovaný neziskovou organizáciou Harmónia, ktorú zriaďuje mesto Prievidza, tu pôsobí už dlhšie. Zo Štúrovej ulice sa do jednej z nehnuteľností presťahovalo aj zariadenie núdzového bývania pre matky s deťmi, ktoré tiež prevádzkuje Harmónia. Víziou je, že všetky zariadenia budú pri poskytovaní sociálnych služieb kooperovať, napríklad pri výdaji stravy alebo poskytovaní poradenstva," priblížil splnomocnenec pre etiku a protokol z Metského úradu v Prievidzi Alojz Vlčko.

Charita v Prievidzi poskytuje od roku 1991 sociálne služby núdznym bezprístrešným osobám a tiež pomáha sociálne slabším rodinám. K dispozícii bude výdaj teplej stravy, výdaj šatstva zo sociálneho šatníka a stredisko osobnej hygieny. Okrem toho sa služby rozširujú o nízkoprahové denné centrum, v ktorom môžu klienti tráviť čas počas dňa.