Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Chata Burda v Muránskej planine zhorela do tla

Do tla zhorená chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. Foto: TASR/Ján Siman

S najväčšou pravdepodobnosťou bol požiar založený úmyselne.

Revúca 3. novembra (TASR) - Chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina zhorela. Požiar likvidovali v piatok (2. novembra) do neskorých nočných hodín.



Ako TASR informoval riaditeľ správy Národného parku Muránska planina (NPMP) Milan Boroš, drevený zrub postavili ako jednu z prestupných staníc Huculskej magistrály. Chata už bola zatvorená a pripravená na zimu. Príčiny požiaru vyšetrujú.

Zrub v sedle Burda vybudovali ako informačné centrum, ktoré slúžilo aj ako turistická útulňa. Stavba vznikla ako súčasť spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektmi pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu v rámci projektu Huculská magistrála. Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti NPMP pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 metrov nad morom.

Chatu asi podpálili úmyselne


Ako TASR povedal správca zariadenia Zdeněk Pochop, s najväčšou pravdepodobnosťou bol požiar založený úmyselne.

"Dostal som po telefóne túto informáciu večer 2. novembra. Vedel som, že telefonujúcemu môžem veriť, tak som šiel rovno do sedla. Keď som sem dorazil, zrub bol už na polovicu zhorený. Keďže sa predbežne potvrdilo, že išlo o úmysel tú stavbu zapáliť, tak podpaľačom, výpalníkom odkazujem, že nabudúce sa im to už nepodarí," reagoval Pochop.



Škodu vyčíslili na 80 tisíc eur


Škodu po nočnom požiari na chate pod kameňolomom v sedle Burda predbežne vyčíslili na vyše 80 tisíc eur.
Chata mala byť pôvodne pripravená na zimu, no keďže sa objednali turisti, časť vecí tam vyniesli opäť. V popole tak zostali kusy elektrickej benzínovej centrály, či sporáka. "Tá škoda je obrovská, nejde len o to finančné vyčíslenie. Ide aj o to, že sa stala škoda na systéme, akým sa usiluje ochrana prírody v rozvoji turizmu v chránených územiach ísť. Snažili sme sa reagovať na požiadavky ľudí, ktorí chceli mať sprístupnenú Slovenskú prírodu, alebo aspoň jej časť," doplnil riaditeľ správy Národného parku Muránska Planina Milan Boroš.

FOTOGALÉRIA: Po požiari chaty




Novú chatu plánujú začať stavať na jar


Presnú príčinu vzniku požiaru určia až znalci. Na základe ich posudku si správa Muránskej planiny uplatní časť škody v poisťovni. Ľudia pracujúci pri projekte Huculskej magistrály sú napriek nešťastiu odhodlaní začať znova. Novú chatu plánujú začať stavať už na jar.

Burda je križovatkou peších, konských, či cyklotrás z južnej strany dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vedú do sedla Burda turistické trasy z Nižnej Kľakovej a Sivákovej.