Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Chcete prasa na lízing, v Malinovej ho dostanete

Foto: TASR

V praxi je to tak, že záujemca si zakúpi z ich vlastného chovu odstavča, alebo si prasiatko prinesie na farmu.

Malinová 26. júna (TASR) – Ojedinelým spôsobom, doslova na lízing, chovajú ošípané na Ranči Hero v Malinovej v okrese Prievidza. Táto v podstate agrofarma sa rozkladá na 11 hektároch lúk na úpätí Strážovských vrchov. Manželia Jozef a Ivana Melcerovci tam už dlhšie chovajú kone a popri nich aj ošípané a iné domáce zvieratá. Zo začiatku len pre svoju potrebu.

S nápadom chovať prasiatka aj pre priateľov a známych, prišiel vlani domáci pán Jozef, keď si zakúpili prasnicu a tá vrhla viac prasiatok, ako potrebovali. Najskôr chceli prebytočné odstavčatá predať. Viacerí známi im však povedali, že by si radi vychovali prasiatko, ale nemajú na to podmienky. Melcerovci navrhli, že prasiatka môžu zostať na ranči, veď majú na to dosť priestorov. A tak vznikla myšlienka chovať prasiatka na lízing.



V praxi je to tak, že záujemca si zakúpi z ich vlastného chovu odstavča, alebo si prasiatko prinesie na farmu. Potom v mesačných lízingových splátkach, deväť až desať mesiacov, určitou prepočítanou sumou prispieva na krmivo. Za uvedené obdobie zvieratá narastú do jatočnej veľkosti, okolo 120 kilogramov. Výhodou takéhoto chovu je, že prasiatka žijú vo voľnom výbehu, nie sú zatvorené v chlieve, teda nedýchajú čpavkové výpary z výkalov. Dostávajú aj jadrové krmivo, ale prilepšia si i v prírode, kde si môžu pochutnať na tráve, korienkoch rastlín, žaluďoch či bukviciach. V priestoroch ranča si potom môžu ľudia urobiť aj klasickú zakáľačku a zhotoviť aj tradičné zabíjačkové špeciality, vysvetlila domáca pani Ivana.

Tu bude player


V minulom roku takto pokusne chovali 18 prasiatok, v tomto roku už 45 kusov. Záujem o takto chované ošípané majú nielen obyvatelia obce, ale aj zo širokého okolia, ba i z Bratislavy. Kým sú prasiatka malé, pobehujú po lúke, keď narastú, sú v ohrade. Ale o zelené krmivo svinky neprídu. Každé ráno a večer im trávu, ktorá im mimoriadne chutí, nakosia a nahádžu do ohrady. Mäso z voľne chovaných prasiatok je skutočne kvalitné, nie je prerastené slaninou, akú mávajú prasiatka bez pohybu a je teda aj zdravšie a aj chutnejšie, konštatovala Melcerová.