Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Chocholná - Velčice: Obec trápi nedostatok stavebných pozemkov

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke pamätník padlým v centre obce. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Prinášame vám sériu reportáží z obce Chocholná-Velčice.

Chocholná - Velčice 27. júla (TASR) – Obec Chocholná-Velčice leží na pravom brehu Váhu necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín pod hrebeňmi Bielych Karpát. Kataster obce s asi 1700 obyvateľmi tvorí úzky pás územia od nivy Váhu až po štátnu hranicu s Českou republikou. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960).

Podľa starostu Ľubomíra Škriečku je život ľudí z obce úzko previazaný s krajským mestom, kde väčšina z nich pracuje, prípadne študuje. „V minulosti bola problémom obce chýbajúca infraštruktúra, za posledné desaťročia sa situácia rapídne zlepšila. V roku 1993 sa dokončil vodovod, neskôr pribudla plynofikácia a nedávno sme dobudovali aj kanalizáciu. Pre absenciu infraštruktúry odchádzali ľudia bývať do Trenčína, momentálne sa však vracajú a akútnym začína byť problém nedostatku stavebných pozemkov,“ priblížil starosta s tým, že obec nevlastní žiadne pozemky, ktoré by mohla pretvoriť na stavebné.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke detské ihrisko. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Obec sa síce podľa neho snaží vstupovať do rokovaní s vlastníkmi súkromných pozemkov, proces je však veľmi komplikovaný a zdĺhavý a nedostatok pozemkov bráni podľa neho rozvoju obce a nárastu počtu obyvateľov.

„Otázkou je, či narastanie počtu obyvateľov je nejaká pozitívna charakteristika obce. Z hľadiska peňazí a podielových daní, áno. Ale my sme dedina, sme nastavení na nejaký počet obyvateľov a sme naň zvyknutí. Nie je našou ambíciou pritiahnuť čo najviac obyvateľov z okolitých regiónov a stať sa nejakým sídelným útvarom. Ak hovoríme, že máme nedostatok stavebných pozemkov, tak ich chceme riešiť prioritne pre svojich vlastných ľudí. Určite 'nezaženieme' nikoho cudzieho, ale naším záujmom je umožniť výstavbu predovšetkým pre našich obyvateľov,“ zdôraznil Škriečka.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke kaplnka v centre obce. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


V Chocholnej-Velčiciach majú prvostupňovú základnú školu s materskou školou, prioritou obce do najbližších rokov je výstavba telocvične. Podľa starostu už majú vypracovanú štúdiu uskutočniteľnosti, viac ako dvojmiliónovú investíciu však z vlastných zdrojov zvládnuť nemôžu. Telocvičňa by mala slúžiť nielen žiakom materskej a základnej školy, ale aj aktívnemu stolnotenisovému oddielu i obyvateľom obce.

Zámerom obce je tiež vybudovať chodník pozdĺž celej roztiahnutej dediny, tu predpokladajú náklady okolo milión eur. Samospráva plánuje zrekonštruovať aj dom smútku vo Velčiciach.



Obec sa hrdí historicky prvou Miss hasička Československa



Napriek veľkej konkurencii v podobe športových, kultúrnych a spoločenských podujatí v neďalekom Trenčíne organizujú v Chocholnej - Velčiciach každoročne množstvo vlastných akcií. Pripravuje ich obec, miestne záujmové združenia a súkromné osoby za výdatnej pomoci miestnych nadšencov.

Podľa Lucie Margetínovej, ktorá šéfuje na obecnom úrade kultúre, deti sa každoročne tešia na Rozprávkový les, tento rok v spolupráci s Poľovníckym združením Sokolí kameň pripravili Poľovnícky deň pre deti, s pozitívnou odozvou sa stretol tohtoročný prvý ročník Jánskych ohňov v miestnom Parku slobody. Samotní organizátori boli prekvapení bohatou účasťou nielen obyvateľov Chocholnej - Velčíc, ale aj okolitých obcí. Podujatie pripravili v spolupráci s miestnym futbalovým oddielom Sokol, ktorý zorganizoval aj Futbalový víkend.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke požiarna zbrojnica. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan-Stoklasa


„Na august pripravujeme už 17. ročník cyklistických pretekov Chocholná – Kykula a vzápätí turistický pochod, veľkej obľube sa teší Western rodeo show v areáli Pod Tlstou horou. Kultúrne, spoločenské a športové vyžitie v obci je bohaté,“ skonštatovala Margetínová.

Okrem futbalového a stolnotenisového klubu, ktorých družstvá reprezentujú obec v krajských súťažiach, pôsobia v Chocholnej - Velčiciach aj ďalšie záujmové organizácie - Dobrovoľný požiarny zbor, Miestna ľudová knižnica, MO Matice slovenskej, Demokratická únia žien Slovenska, Slovenský Červený kríž, Poľovnícke združenie Sokolí kameň, chovatelia.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke Dominika Adamčiová (uprostred), ktorá sa v roku 2012 stala historicky prvou Miss hasička Československa s hasičmi z Chocholnej Romanom Kralovičom (vľavo) a Martinom Červeňanom. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Ľudové tradície udržiavali v obci folklórny súbor Kykula a detský folklórny súbor Kykulka, ktoré však už dnes nepracujú. Aktívna je však ženská spevácka skupina Studienka. Obec ďaleko za jej hranicami i za hranicami Slovenska pozitívne zviditeľnila Dominika Adamčiová, ktorá sa v roku 2012 stala historicky prvou Miss hasička Československa.



Pýchou obce je množstvo kvalitnej pitnej i minerálnej vody



Unikátom obce Chocholná Velčice na úpätí Bielych Karpát je veľké množstvo vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody.

Podľa starostu obce Ľubomíra Škriečku je v doline niekoľko prameňov. „Sme taká jedna obrovská misa, do ktorej steká dažďová voda a zostáva v doline. Pravdepodobne v tom veľkú úlohu zohráva podložie, voda tu zostáva akoby v obrovskej špongii. Niekde vyviera spod kopca, inde sú močiarovité lokality. Máme vodný zdroj kvalitnej čistej vody. Vždy sme mali vody dosť a zásobujeme ňou nielen našu obec, ale aj susednú Kostolnú - Záriečie a časť Drietomy,“ priblížil Škriečka.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke jeden z prameňov kyselky sa nachádza priamo v obci. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Okrem pitnej vody je obec známa aj množstvom minerálnych prameňov – kyseliek, ktoré podľa starostu vznikajú tým, že voda preteká cez horniny, kde sa obohatí o oxid uhličitý a získava „rezkosť“ a aj chuť. Verejnosti najznámejší je mimoriadne výdatný Chocholiansky prameň pri hlavnej ceste, smerom do Drietomy a Českej republiky, kde sa zastavuje množstvo ľudí a motoristi vrátane kamionistov si jej odnášajú celé prepravky. Paradoxom je, že hoci má prameň názov podľa Chocholnej, leží v katastri obce Kostolná - Záriečie.

Obec Chocholná - Velčice leží na pravom brehu Váhu, necelých desať kilometrov od krajského mesta Trenčín, pod hrebeňmi Bielych Karpát. Vznikla zlúčením obcí Malá Chocholná a Veľká Chocholná (1943) a následným zlúčením s obcou Velčice (1960). Podľa starostu Ľubomíra Škriečku unikátom obce je veľké množstvo kvalitnej vody a minerálnych prameňov. Malebnú dolinu, v ktorej obec leží, preto nie náhodou prezývajú aj dolinou vody. Na snímke vedľa prameňa kyselky vyviera prameň nemineralizovanej vody, v ktorom kedysi ženy plákavali prádlo. V Chocholnej - Velčiciach, 26. júla 2019.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


„Podobný prameň je vo Velčiciach, o ten sa staráme my, vybudovali sme pri ňom prístrešky, osvetlenie. Je však menej výdatný. Je to taký náš prameň, veľmi ho nepropagujeme, aby sme si ho udržali pre seba. Známe sú však ďalšie kyselky v doline pod Tlstou horou. Ich výdatnosť je rôzna a počas roka kolíše. Raz je výdatnejší jeden, inokedy druhý prameň,“ doplnil starosta.