Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Chodník a stromoradie na Palackého dostanú pomenovanie Alej M.Terézie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mestská časť tým reaguje aj na petíciu obyvateľov, ktorí si panovníčku chceli pripomenúť pomenovaním verejného priestranstva.

Bratislava 28. júna (TASR) - Chodník a stromoradie na Palackého ulici v bratislavskom Starom Meste dostanú lokálne pomenovanie Alej Márie Terézie. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci.

"Nejde však o označenie v zmysle pomenovania verejného priestoru. Je to niečo na úrovni Puškinových schodov. Nemajú súpisné číslo, ale všetci vieme, kde sú," povedala pre TASR starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Aj takýmto spôsobom sa mestská časť snaží pripomenúť si túto významnú panovníčku, ktorá sa okrem iného zasadila o rozvoj mesta i vzdelávanie. Školu sídliacu na Palackého ulici napríklad v minulosti niekoľkokrát navštívila, podľa zachovaných záznamov sa zúčastnila aj na maturite a ohodnotila úroveň školstva.

Mestská časť tým reaguje aj na petíciu obyvateľov, ktorí si panovníčku chceli pripomenúť pomenovaním verejného priestranstva. Návrh, aby sa časť územia Eugena Suchoňa a časti Palackého ulice premenovala na Námestie Márie Terézie, síce staromestskí miestni poslanci odobrili, v bratislavskom mestskom zastupiteľstve však dostatočnú podporu nenašiel.

Bratislava ako hlavné mesto nemá zatiaľ žiadny verejný priestor, ktorý by bol pomenovaný po Márii Terézii.