Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Chodník okolo zubrej zvernice v Topoľčiankach využívajú najmä rodiny

V zubrej zvernici v Topoľčiankach 10. októbra 2008 slávnostne pokrstili štyri teliatka zubra hrivnatého. Foto: TASR/Henrich Mišovič

K najzaujímavejším miestam náučného chodníka patrí tzv. Karanténa, kde bol umiestnený legendárny zubor Putifar, praotec všetkých slovenských zubrov.

Topoľčianky 7. októbra (TASR) – Školské výlety i rodiny s deťmi patria k najčastejším návštevníkom lesného náučného chodníka Zubria zvernica neďaleko Topoľčianok. Náučný chodník sprístupnili Lesy SR, š. p., v Topoľčiankach pri príležitosti 50. výročia svojho založenia na jeseň 2008. Nenáročná 2500 metrov dlhá trasa so 40-metrovým prevýšením vedie okolo celého areálu zvernice. Trasu zvládnu bez problémov i menej fyzicky zdatní turisti za približne jednu hodinu.

Na deviatich zastávkach sa návštevníci oboznámia so súčasnosťou a históriou chovu zubra v tejto lokalite. Pri každej zastávke je drevený panel s fotografiami a príslušným textom v slovenčine a angličtine. Jednotlivé zastávky poskytujú informácie o faune a flóre regiónu, o histórii i súčasnosti zubrej zvernice, spôsobe života zubrov a jemu príbuzných druhov.

K najzaujímavejším miestam náučného chodníka patrí tzv. Karanténa, kde sa nachádzala pôvodná zubria zvernica a kde bol umiestnený legendárny zubor Putifar, praotec všetkých slovenských zubrov. Pochádzal z Poľska a jeho pozostatky sú uložené v blízkosti hrušky, ktorá dostala meno Putifarova hruška. Zubor sa v tieni dnes vyše 150 rokov starej a 20 metrov vysokej hrušky veľmi rád zdržiaval.