Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Z južnej strany Chopku vyvezie lyžiarov na svahy nová lanovka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Nová 15-miestna kabínková lanovka úspešne zvládla záťažové skúšky.


Banská Bystrica 22. decembra (TASR) – Chopok, ktorý patrí medzi najvyhľadávanejšie kopce lyžiarov, skompletizoval mozaiku svojich lanoviek. Poslednú chýbajúcu časť, ktorá prepája severnú a južnú stranu Chopku, si lyžiari rozbalia pod vianočný stromček už v piatok (23. 12.). Nová 15-miestna kabínková lanovka úspešne zvládla záťažové skúšky a prvých lyžiarov začne z južnej strany Chopku vyvážať k zjazdovkám o 8.30 h.

Ako dnes TASR informovala Zuzana Fabianová, hovorkyňa Tatry Mountain Resorts Liptovský Mikuláš, pred samotným spustením lanovky pre verejnosť prebiehali od 16. decembra na kabínkovej lanovke v úseku Krupová–Kosodrevina v stredisku Chopok Juh záťažové skúšky. Tie boli posledným krokom potrebným pre splnenie podmienok na bežnú prevádzku.

"Nová 15-miestna gondola na trase Krupová-Kosodrevina prevážala počas záťažových testov vo svojich kabínach 30-kilogramové vrecia so štrkom. Celková záťaž použitá počas testov bola vyše 13 ton. Pre brzdné skúšky sa naplnilo desať kabín, každá so záťažou 1324 kilogramov," priblížila Fabianová.

Trasa novej lanovky je zaujímavá svojim profilom, pretože križuje existujúcu štvormiestnu sedačkovú lanovku Srdiečko–Kosodrevina a pre dodržanie bezpečnej nadjazdovej výšky bolo potrebné skonštruovať a do profilu zaradiť aj podperu s výškou takmer 32 metrov.

"Kabína lanovky je konštruovaná tak, aby odolala nárazovému vetru o sile do 22 metrov za sekundu a prekonávala 403-metrové prevýšenie. Šikmá dĺžka lanovej dráhy dosahuje 1212 metrov, čas jazdy je necelých päť minút. Maximálna rýchlosť je šesť metrov za sekundu a prepravná kapacita 2800 osôb za hodinu. Lanovka s počtom 30 kabín začína svoju jazdu v údolnej stanici Krupová (1084 metrov nad morom) a končí v lokalite Kosodrevina (1488 metrov nad morom). Lyžiari si užívajú komfortný presun a plynulo prestupujú na ďalšiu 15-miestnu lanovku, ktorá smeruje až na vrchol Chopku," dodala Fabianová s tým, že komplikované prestupy z vlekov na sedačkové lanovky sú tak u nich už definitívne minulosťou.

Od najbližšieho víkendu je lyžiarom na Chopku k dispozícii 27 kilometrov zjazdoviek. Stredisko Chopok juh bude spájať i nová linka skibusu na trase Banská Bystrica – Krupová. Skibus bude v prevádzke od 26. decembra do 19. marca 2017 počas víkendov, štátnych sviatkov a prázdnin v Banskobystrickom kraji.