Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Počet prípadov akútnych respiračných ochorení vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 45. kalendárnom týždni hlásené v siedmich materských školách.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 45. týždňa vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim o 15,3 percenta. Lekári nahlásili spolu 40.164 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Prešovskom kraji. Naopak, najmenej prípadov zaznamenali v Banskobystrickom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenie diagnostikovali lekári v 3001 prípadoch, čo predstavuje 7,5 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 13,3 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom a najmenej v Bratislavskom kraji. Aj v tomto prípade boli na ochorenie najcitlivejšie deti do päť rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 45. kalendárnom týždni hlásené v siedmich materských školách. Išlo o jednu materskú školu v Nitrianskom kraji, jednu v Trnavskom kraji, dve materské školy v Prešovskom kraji a tri materské školy v Košickom kraji.

V 45. kalendárnom týždni 2019 nebol hlásený prípad SARI.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom samosprávnom kraji mierne klesla, respiračných ochorení je viac


Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne 4643 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s minulým týždňom stúpla chorobnosť o 13,15 percenta. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v Púchovskom okrese, kde dosiahla úroveň 1862 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 1127 ochorení na 100.000 obyvateľov, bola v okrese Prievidza.

Z celkového počtu ochorení bolo 298 ochorení na chrípku. Chrípková chorobnosť v kraji klesla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 8,30 percenta. Chrípka v TSK trápila tento týždeň najmä mládež od 15 do 19 rokov. Pre chrípku nemuseli prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v Žilinskom kraji o 15,4 %


Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) stúpla v 45. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim o 15,4 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1466 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov (plus 25,5 percenta) a v okrese Dolný Kubín (plus 70,6 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola v skupine do piatich rokov (4966,8 chorého na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,6 percenta chorých. Najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 478 hlásení, čo predstavuje 124,51 chorého na 100.000 obyvateľov. "V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 13,85 percenta. Chorobnosť stúpla najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (plus 30,23 percenta) a v okrese Ružomberok (plus 145,4 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine do piatich rokov (402,72 chorého na 100.000 obyvateľov)," doplnila Košecká.

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia v Trnavskom kraji rastie, chrípka nateraz ustupuje


Nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 14,92 percenta a pokles chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 14,08 percenta zaznamenal v porovnaní s predchádzajúcim týždňom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave. Aktuálne je podľa informácií vedúcej epidemiologického oddelenia Dagmar Kollárovej 5536 chorých na ARO a 606 na chrípku.

"Najvyššia chorobnosť na ARO je v okrese Dunajská Streda a vo vekovej skupine detí do päť rokov," konštatovala Kollárová. Ochorenia sa v troch percentách prípadov komplikovali zápalom stredného ucha alebo prínosových dutín. Z dôvodu vyššieho počtu chorých detí zatvorili jednu materskú školu v okrese Piešťany.