Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Chorobnosť na chrípku v Žilinskom kraji vzrástla o takmer 68 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Epidemiológovia zároveň mapujú stav dvoch mužov, u ktorých je podozrenie na koronavírus a sú hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici v Martine.

Žilina 1. februára (TASR) - Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku v Žilinskom kraji v tomto týždni pribudlo. Chorobnosť na ARO vzrástla o 26,10 percenta, pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaznamenali epidemiológovia v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nárast o 67,51 percenta. Informovala o tom Gabriela Košecká z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

V piatom týždni nahlásili lekári v kraji epidemiológom spolu 9723 ARO, čo predstavuje chorobnosť 2071,9 chorých na 100.000 obyvateľov. Vzostup chorobnosti zaznamenal RÚVZ najmä v okrese Žilina a najmä vo vekovej skupine šesť až 14-ročných. Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť na ARO zaznamenal vo vekovej skupine u nula až päťročných. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,1 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia nahlásili lekári u 1199 pacientov, čo predstavuje chorobnosť 267,9 chorých na 100.000 obyvateľov. Vzostup chorobnosti zaznamenali epidemiológovia najmä vo vekovej skupine šesť až 14-ročných a najmä v okrese Námestovo. Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť zaznamenali tiež vo vekovej skupine šesť až 14-ročných.

Pre ARO museli v Žilinskom kraji uzatvoriť jedno zariadenie sociálnych služieb, deväť materských škôl a tri základné školy. Epidemiológovia zároveň mapujú stav dvoch mužov, u ktorých je podozrenie na koronavírus a sú hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici v Martine.