Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji stúpla, zatvorila niekoľko škôl

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V 49. kalendárnom týždni je hlásených 7764 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2176,66 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov, najviac v okresoch Brezno a Banská Bystrica.

Banská Bystrica 9. decembra (TASR) - Chorobnosť v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) v tomto týždni stúpla a zatvorila niekoľko základných a materských škôl vo ôsmich okresoch kraja.

Ako v piatok na webstránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici informovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková, oproti minulému týždňu je výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) vyšší o 40 percent a chrípke podobných ochorení (CHPO) o 60,5 percenta.

V 49. kalendárnom týždni je hlásených 7764 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť 2176,66 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov, najviac v okresoch Brezno a Banská Bystrica, najmenej v okrese Veľký Krtíš. Z toho bolo 738 CHPO, čo znamená chorobnosť 206,9 na 100.000 ľudí. Najvyššiu ju má okres Brezno, v Detve nezaznamenali žiadny výskyt ochorenia. Lokálne epidémie RÚVZ eviduje v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Poltár, Revúca a Lučenec.

Zhoršená epidemiologická situácia vo výskyte respiračných ochorení prerušila výchovno-vzdelávací proces v okresoch Banská Bystrica, kde ide o tri zariadenia pre deti predškolského veku a dve základné školy (ZŠ), v Banskej Štiavnici o dve ZŠ, v Žiari nad Hronom o tri, v Brezne o prvý stupeň spojenej ZŠ s materskou školou (MŠ), vo Zvolene o jednu triedu ZŠ, v Lučenci o dve škôlky, v Žarnovici o jednu a vo Veľkom Krtíši prerušili vyučovanie v jednej ZŠ a jednej MŠ.