Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Sociálna poisťovňa vymáha pohľadávky voči firme SHINO cez exekútora

Firma SHINO s. r. o. a jej pobočky prevádzkujú tri chránené dielne. Invalidom garantovali prácu na dva roky. Vlani však dostalo 70 invalidov výpoveď. Zamestnaváteľ im okrem odstupného nevyplatil ani mzdy.

Prievidza 11. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa vyzvala firmu SHINO s. r. o. na predloženie mesačného výkazu za mesiac október 2012. Keďže firma na výzvu nereagovala, poisťovňa pristúpila ku kontrole a pohľadávky si uplatňuje prostredníctvom exekútora. Prípadom nevyplatenia pohľadávok voči Sociálnej poisťovni v Prievidzi a nevyplatenia miezd a odstupného zamestnancom sa zaoberá polícia.

Komunikačný riaditeľ Sociálnej poisťovne Peter Višváder sa pre TASR vyjadril, že v prípade nevyplatenia miezd a prepustenia 70 invalidov z chránených dielní, ktoré prevádzkuje firma SHINO a jej pobočky nedošlo k výraznejšiemu posunu. "Sociálna poisťovňa postupuje v zmysle zákona. Firmu Shino s. r. o. sme vyzvali na predloženie mesačného výkazu za október 2012 a keďže na výzvu nereagovala, pristúpili sme ku kontrole. Svoje pohľadávky sme si uplatnili prostredníctvom exekútora, konanie zatiaľ nie je ukončené."

Ako ďalej vysvetlil Višváder, k dnešnému dňu si nárok na dávku garančného poistenia prostredníctvom Sociálnej poisťovne, pobočka Prievidza neuplatnil ani jeden dotknutý pracovník firmy. "Zároveň sme na jeseň minulého roku podali návrh na trestné konanie, ktoré je ale v kompetencii Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi."

Podľa slov hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Eleny Antalovej, vyšetrovanie v prípade firmy SHINO ešte nie je ukončené. "Momentálne prebiehajú ďalšie procesné úkony a vypočúvajú sa svedkovia." Okrem sociálnej poisťovne podali 2. októbra 2012 trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi pre nevyplatenie mzdy a odstupného aj 48 zamestnanci chránených dielní, ktorým tak vznikla škoda približne 13.500 eur. Ako doplnila Antalová, aj v tomto prípade prebiehajú ďalšie procesné úkony a vyšetrovanie nie je zatiaľ ukončené.

Firma SHINO s. r. o. a jej pobočky SHINO PLUS s. r. o. so sídlom v Prievidzi, SHINO TRADE s. r. o. prevádzkujú tri chránené dielne v Prievidzi, Handlovej a Novákoch a svojím zamestnancom- invalidom garantovali prácu na dva roky. Po roku v októbri minulého roka dostalo 70 invalidov výpoveď. Zamestnaváteľ im okrem odstupného nevyplatil ani mzdy.