Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Príspevok na zamestnávanie v chránených dielňach doteraz lákal

Všetko sa ale môže zmeniť po 1. máji 2013, kedy po schválení parlamentom začne platiť novela zákona o službách zamestnanosti.

Zvolen 12. januára (TASR) - V okresoch Zvolen, Detva a Krupina v uplynulých rokoch rástol záujem zamestnávateľov o zriadenie chránených dielní.

Ich počet stúpol od roku 2010 o sedem, na 28. Zvýšil sa aj počet v nich zamestnaných zdravotne postihnutých ľudí o 30, na celkom 105. Tento počet registroval zvolenský úrad práce ku koncu roku 2012.

Ďalších 160 zdravotne hendikepovaných ľudí pracuje v týchto troch okresoch v rámci chráneného pracoviska. Časť z nich vytvorili aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým legislatíva takto umožňuje vytvoriť pracovné miesta s príspevkom štátu.

Podľa riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene Milana Beľu, vytvárať chránené dielne i pracoviská bolo doteraz výhodné. "Zamestnávateľ napríklad v okrese Detva získal formou refundácie na mzdu na jedno takto vytvorené pracovné miesto až 9928 eur na dva roky," povedal TASR. Ďalší príspevok mohol získať aj na prevádzkové náklady.

Všetko sa ale môže zmeniť po 1. máji 2013, kedy po schválení parlamentom začne platiť novela zákona o službách zamestnanosti. "Všetko sa sprísni. Je to dôsledok toho, že poskytovanie týchto príspevkov sa nezriedka zneužívalo," uviedol Beľa. Ako sa to prejaví na počtoch zamestnaných zdravotne postihnutých ľudí, ukáže až čas.