Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Chrípky je v Banskobystrickom kraji o niečo viac

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica a Banská Bystrica.

Banská Bystrica 11. júla (TASR) - Aj keď sa už vo všeobecnosti neočakával vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) v znamení jej mierne zvýšeného nárastu. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je porovnateľný s uplynulým týždňom, výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) však vzrástol 2,5-násobne.

"V absolútnych číslach však ide len o viac ako tri desiatky ľudí. Lekári v tomto regióne opäť zaevidovali jeden potvrdený prípad ochorenia na kliešťovú encefalitídu," uviedla k epidemiologickej situácii v kraji hovorkyňa banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V 28. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení len 55 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ 854 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 280 osôb na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 36 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 12 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení, je najvyšší počet pacientov v okrese Poltár.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno hlavne v tomto období pandémie chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka.