Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Chynorany sú opäť dejiskom celoslovenského festivalu poézie

Na snímke pamätná izba Valentína Beniaka v etnografickom múzeu v Chynoranoch. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Festival súťažnou formou prispieva k rozvoju slovenského umeleckého prednesu, poskytuje priestor k vzájomnej konfrontácii výsledkov umeleckej tvorby recitátorov a objavuje mladé talenty.

Chynorany 1. decembra (TASR) - Nosnú súťaž v prednese poézie, ako i ďalšie sprievodné aktivity súvisiace s Valentínom Beniakom a blížiacimi sa Vianocami, ponúka Slovenský festival poézie Beniakove Chynorany. Už 24. ročník podujatia sa začal v Chynoranoch v okrese Partizánske v piatok večer a potrvá do 3. decembra. Informoval TASR Ján Podoba z Tríbečského osvetového strediska v Topoľčanoch, ktoré je jedným zo spoluorganizátorov súťaže.

Festival súťažnou formou prispieva k rozvoju slovenského umeleckého prednesu, poskytuje priestor k vzájomnej konfrontácii výsledkov umeleckej tvorby recitátorov, objavuje mladé recitátorské talenty a systematickou prácou formou vzdelávacích seminárov a tvorivých dielní usmerňuje ich odborný rast. Podujatie tiež popularizuje tvorbu významného slovenského básnika Valentína Beniaka a básnickú tvorbu autorov v európskom kontexte, pričom tvorivé kontakty s umeleckým prednesom v materinskom jazyku umožňuje tiež slovenským recitátorom žijúcim v zahraničí.

Beniakove Chynorany otvorili sprievodné aktivity v podobe spomienkového programu pri príležitosti Roka J. M. Hurbana a vernisáže fotografií Karola Kobellu s názvom Kde šťastie a radosť sa rodí.

Dejiskom nosnej súťaže v prednese poézie bude v sobotu (2.12.) opäť kaštieľ v Brodzanoch. Recitátori budú so svojím prednesom súťažiť v troch kategóriách. V prvej, od 14 do 16 rokov, sa ich predstaví deväť, v druhej, od 17 do 19 rokov, desať. V rámci tretej, ktorá je určená pre ľudí od 20 rokov, vystúpi deväť recitátorov. Deti a dospelí na celoslovenskú súťaž postúpili z výberových kôl, ktoré sa konali počas novembra vo viacerých slovenských mestách.

Festival v sobotu obohatí i adventný jarmok pred Obecným úradom v Chynoranoch, vystúpenie Evy Márie Chalupovej a Evy Golovkovej či spoločenský večer. V poradí 24. ročník festivalu sa skončí v nedeľu (3.12.) svätou omšou v Kostole Nanebovzatia Panny Márie, po ktorej bude nasledovať rozborový seminár v Katolíckom dome a popoludní slávnostné vyhlásenie výsledkov.

Hlavným organizátorom podujatia je občianske združenie Beniakove Chynorany, ktoré ho pripravuje s viacerými partnermi.