Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Z čiernych skládok v Petržalke odviezli vyše 433 ton odpadu

Na archívnej snímke likvidácia čiernej skládky v lokalite Pri Seči v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Viac ako 2900 ton odpadu ročne spracuje aj petržalský zberný dvor.

Bratislava 16. januára (TASR) – Z nelegálnych skládok v bratislavskej Petržalke za posledné dva mesiace odstránili vyše 433 ton odpadu. Samospráva totiž získala dotáciu z Environmentálneho fondu a počas novembra a decembra tak odpad odviezla zo siedmich pozemkov v Petržalke.

"Od mája minulého roku pracovníci oddelenia životného prostredia miestneho úradu pravidelne monitorovali stav problematických pozemkov na území Petržalky. K finálnej žiadosti o dotáciu neskôr vytipovali sedem dlhodobo znečistených a problematických pozemkov," vysvetľuje petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová. Na ich vyčistenie schválil fond dotáciu vo výške 38.064 eur, päť percent zo sumy uhradila mestská časť.

Na program "Veľké upratovanie Slovenska" vyčlenilo Ministerstvo životného prostredia SR z Recyklačného fondu desať miliónov eur. Cieľom tohto programu bolo odstrániť nelegálne skládky z miest a obcí skôr, ako začne fungovať nový systém odpadového hospodárstva, nastavený v novom zákone o odpadoch. Ten okrem iného zavedie spoplatnenie odovzdávania drobného stavebného odpadu v zberných dvoroch. O získanie dotácie na sanáciu nelegálnych skládok sa prihlásilo takmer 500 samospráv, peniaze napokon získalo iba 219 z nich.

Viac ako 2900 ton odpadu ročne spracuje podľa hovorkyne aj petržalský zberný dvor. "Za uloženie odpadu na zbernom dvore obyvatelia Petržalky neplatia žiadne poplatky. Táto verejnoprospešná služba sa pre mestskú časť osvedčila aj preto, že je omnoho výhodnejšia ako drahá likvidácia čiernych skládok," podotkla. Samospráva dva razy ročne bezplatne pristavuje tiež veľkokapacitné kontajnery, zbiera elektroodpad i odpad s obsahom škodlivín.