Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Činnosť dobrovoľníkov v meste má pomôcť oceniť aj Dobrokarta

Skupina desiatich dobrovoľníkov v nedeľu 29. júna 2014 upratovala Obchodnú ulicu v Bratislave. Ide o jednu z najnavštevovanejších zón v hlavnom meste, kde po oboch stranách sú obchody, kaviarne, reštauračné zariadenia a ďalšie prevádzky. Na strane druhej, chýbajú tu koše na odpadky, s výnimkou malých plechových nádob na zastávkach električiek. Preto sa tu odpadky denne kopia. Na snímke dobrovovoľníci, vľavo organizátor akcie Dávid Čajko upratujú na Poštovej ulici, ktorá sa nachádza neďaleko Obchodnej ulice v Bratislave 29. júna 2014. Foto: TASR/Eduard Fašung

Doteraz centrum vo svojej databáze eviduje 900 ľudí venujúcich sa dobrovoľníctvu a 100 organizácií, ktoré ich hľadajú. " Dobrovoľníkom sa môže stať každý," skonštatovala Mračková.

Bratislava 4. februára (TASR) – Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) stále hľadá ľudí a organizácie, ktorí sú ochotní pomáhať a priložiť ruku k dielu. Motivovať po novom ich môže aj Dobrokarta. Vďaka nej môžu dobrovoľníci totiž získať zľavy vo vybraných podnikov v rámci hlavného mesta. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave túto novinku predstavili zástupcovia BDC.

"Každý, kto sa zapojí do dobrovoľníctva a venuje sa mu minimálne 40 hodín ročne, získa od nás odmenu v podobe jedinečnej Dobrokarty," povedala výkonná riaditeľka BDC Alžbeta Mračková. Podľa nej totiž dobrovoľníci nevykonávajú svoju činnosť s vidinou zisku, a preto si zaslúžia za svoju prácu odmenu aspoň takouto formou. Držiteľ Dobrokarty môže získať zľavu v 14 podnikoch a ušetriť tak napríklad pri kúpe kníh, vstupe do divadla či do plavárne.

BDC rozbehlo v uliciach hlavného mesta a na internete aj netradičnú kampaň Hľadáme dobrodruhov. "Jej cieľom je prepojenie neziskových organizácií a dobrovoľníkov so samosprávou, verejnými inštitúciami, ale aj súkromnými podnikmi," uviedla členka Správnej rady BDC Petra Nagyová Džerengová. Doteraz centrum vo svojej databáze eviduje 900 ľudí venujúcich sa dobrovoľníctvu a 100 organizácií, ktoré ich hľadajú. "Neustále hľadáme ľudí s chuťou pomáhať. Stačí, ak sa záujemcovia zaregistrujú na našej webovej stránke, napíšu nám email, zatelefonujú alebo prídu osobne. Dobrovoľníkom sa môže stať každý," skonštatovala Mračková.

Vie o tom aj Andrej Matulík, ktorý sa dobročinnej práci venuje v Greenpeace Slovensko. Dostal sa k nemu náhodou a bol to pre neho skok do neznáma. "Vyplatilo sa to, lebo dobrovoľníctvo má čaro a zahŕňa v sebe zábavu. Vďaka nemu som spoznal veľa zaujímavých ľudí bol som na miestach, kde by som sa bežne nedostal," dodal Matulík.

BDC je občianske združenie založené v roku 2012 vďaka podpore hlavného mesta SR. Jeho hlavným cieľom je vytváranie priaznivého prostredia pre rozvoj dobrovoľníctva v Bratislave a Bratislavskom kraji.