Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cintoríny v Hriňovej pripravujú na Dušičky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Na mestskom cintoríne v Hriňovej - Nemcovke mesto spravuje 4057 hrobových miest, z toho je 27 urnových.

Hriňová 19. októbra (TASR) – Mesto Hriňová v Detvianskom okrese sa pripravuje na nadchádzajúce "dušičkové" obdobie, pre čistenie a údržbu hrobových miest sú pri mestskom cintoríne pripravené kontajnery na odpad. Pre TASR to v utorok uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Podľa neho je škoda, že ozdoby z cintorínov sa väčšinou skladajú z rôznych ťažko oddeliteľných druhov materiálov, ktoré nie sú vhodné na recykláciu. „Sklo s plastom, plast s voskom, kvety s drôtmi a plastovými stuhami alebo nerecyklovateľné umelé kvety. Pritom vence a ozdoby z prírodných materiálov sa dajú vyrobiť aj bez zbytočného odpadu,“ podotkol. „Naposledy sme kosili pred niekoľkými týždňami tak, aby si mohli občania pripravovať hrobové miesta na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých,“ zhrnul s tým, že tak ako v minulých rokoch budú počas predĺženého víkendu pre návštevníkov miest posledného odpočinku pristavené mobilné toalety pri mestskom cintoríne. „Rovnako sú v rozšírených hodinách k dispozícii verejné toalety na Podpolianskom námestí,“ podotkol.

Horník tiež spomenul, že samospráva pre skrášlenie miesta posledného odpočinku nahradila alej prestarnutých tují okrasnými drevinami. „Tie už nevyhovovali z estetického hľadiska, no najmä svojimi koreňmi dvíhali a poškodzovali pomníky,“ doplnil.

Na mestskom cintoríne v Hriňovej - Nemcovke mesto spravuje 4057 hrobových miest, z toho je 27 urnových. Na Bielych Vodách 211 a na Vrch Slatine 130 hrobov.