Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cintoríny v Liptovskom Mikuláši pripravujú na Dušičky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Na hlavnom mestskom cintoríne je vyše 4500 hrobových miest. Tento rok tam pribudlo 20 hrobov a približne 30 urnových miest.

Liptovský Mikuláš 19. októbra (TASR) – Mesto Liptovský Mikuláš sa pripravuje na nadchádzajúce dušičkové obdobie. Predlžuje prevádzkové hodiny predajne aj kancelárie na hlavnom cintoríne, robia posledné kosby a hrabanie lístia, odpad vyvážajú častejšie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Počas tohto a budúceho pracovného týždňa sme predĺžili prevádzkové hodiny predajne aj kancelárie na Vrbickom cintoríne. Zamestnanci budú k dispozícii v časoch od 7.30 do 17.00 h. Na hlavnom mestskom cintoríne je tiež otvorená kancelária domu smútku, kde si obyvatelia môžu overiť, dokedy majú uhradený poplatok za hrobové miesta, prípadne ich zaplatiť, aby nedošlo k ich zrušeniu," priblížila hovorkyňa.

Ako doplnila zamestnankyňa Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta Liptovský Mikuláš Ivana Danková, v týchto dňoch posielajú výzvy, aby ľudia uhradili potrebné poplatky. "V prípade, ak do roka nemáme odozvu, máme právo hrobové miesto zrušiť," vysvetlila.

Na Vrbickom a okoličianskom cintoríne sú umiestnené tabule s evidenciou hrobových miest. Mesto má aj virtuálny Vrbický cintorín na stránke cintoriny.sk. Cez internet si tak obyvatelia vedia kedykoľvek počas roka zistiť platnosť zmluvy, či je zaplatený poplatok a ďalšie informácie o konkrétnom hrobovom mieste.

V kancelárii domu smútku ponúkajú ľudom k dispozícii na umývanie hrobov aj prostriedky, vedro, saponát, metličku či handru. "Zároveň posilňujeme vývoz komunálneho odpadu, dopĺňame veľkoobjemové kontajnery na lístie a ľuďom sme k dispozícii v predĺžených otváracích hodinách," podotkla Danková.

Na hlavnom mestskom cintoríne je vyše 4500 hrobových miest. Tento rok tam pribudlo 20 hrobov a približne 30 urnových miest. VPS majú v správe 13 cintorínov na území Liptovského Mikuláša, všetky spravujú piati zamestnanci pohrebných a cintorínskych služieb. "Momentálne máme na pol roka zamestnaných aj aktivačných pracovníkov, ktorí vykonávajú jesenné hrabanie lístia," načrtla Danková.