Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Cirkevné a súkromné centrá voľného času bojujú o prežitie

Aktivisti z radov rodičov, súkromných a cirkevných škôl spustili ešte minulý rok Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva.

Bratislava 3. februára (TASR) - Cirkevné a súkromné centrá voľného času (CVČ) bojujú v dôsledku nového systému financovania o prežitie. "Pre mnohé CVČ, ktoré zriaďuje katolícka cirkev, sa javí súčasná situácia ako likvidačná," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

Riaditeľka žilinského cirkevného CVČ Strom Anna Badžgoňová hovorí, že nad fungovaním centra visí otáznik. Podľa nového financovania pošle ministerstvo školstva obciam na krúžky detí vo veku päť až 15 rokov ročný normatív vo výške 65 eur. Zastupiteľstvo môže rozhodnúť aj o pridelení väčšej sumy. Badžgoňová vraví, že na tento rok dostanú od samosprávy 111 eur na dieťa. "Ani neviem, či to bude 111, lebo vlani menili všeobecne záväzné nariadenie niekoľkokrát. Posledné dva roky sme v decembri nedostali ani cent. Ak pôjde financovanie centra pod 100 eur na dieťa, budeme musieť zatvoriť, z toho nikto nevyžije," podčiarkla pre TASR. Doposiaľ dostávali peniaze priamo CVČ, ktoré navštevovali deti z rôznych obcí. Normatív od ministerstva bol na úrovni 192 eur na dieťa.

Súkromné centrá majú problémy najmä na východe Slovenska. "Súkromné CVČ v Košiciach znížilo počet detí z 3000 na 80, nepredĺžilo dohody a pracovné zmluvy 200 pedagógom, na školách klesol počet krúžkov z 35 na 4 alebo 0," zhodnotila prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková. V súkromnom centre v obci Ptíčie znížili úväzky zamestnancov na tretinu. "Dobieha už len časť krúžkov, výrazne sa obmedzila pravidelná činnosť," povedala Repčíková. Kritizuje to, že výška dotácie sa neodvodzuje od reálnych nákladov na výchovu a vzdelávanie dieťaťa, ale na základe rozhodnutia samosprávy v rámci originálnych kompetencií obce, a tiež, že zmeny sa zavádzajú v rámci prebiehajúceho školského roka.

Združenie miest a obcí Slovenska a ministerstvo školstva hovoria, že s financovaním sa robili veľké podvody a nová legislatíva tomu má zabrániť. O rozdelení peňazí na voľnočasové aktivity budú podľa nich rozhodovať poslanci a starostovia, ktorých si ľudia zvolili. Podpredseda ZMOSu vidí ako výhodu, že peniaze nemusia ísť do centier v iných obciach či mestách, ale na aktivity občanov. Obec, ktorá nemá CVČ, môže dať peniaze škole na jej krúžky, môže zriadiť vlastné centrum alebo financovať zbor či futbalové mužstvo.

Aktivisti z radov rodičov, súkromných a cirkevných škôl spustili ešte minulý rok Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva. Podľa šéfky petičného výboru Renáty Ocilkovej ju podpísalo asi 30.000 ľudí, ambíciou je vyzbierať 100.000 podpisov, aby sa ňou musel zaoberať parlament. Petícia má podporu katolíckej cirkvi, podpisy sa môžu zbierať aj pred kostolmi.