Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Cirkvi: V Prešove sa uskutočnilo záverečné synodálne stretnutie

Na snímke hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. Foto: TASR/AP

Cirkev na východe Slovenska sa podľa jeho slov taktiež potýka s postupným vyľudňovaním prihraničných farností a starnutím spoločenstva, na čo bude treba čo najskôr zareagovať.

Prešov 27. mája (TASR) - V Prešove sa v uplynulých dňoch uskutočnilo záverečné synodálne stretnutie Prešovskej archieparchie. Odznelo na ňom okrem iného, že cirkev potrebuje vyjsť zo zaužívaných chodníkov pastorácie a upustiť od klerikalizmu. Ako TASR informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič, vypracovaná záverečná syntéza bude zaslaná na sekretariát Konferencie biskupov Slovenska. Jej závery budú zapracované do výstupu synodálnej cesty celej Katolíckej cirkvi na Slovensku.

"Svätej liturgii v stredu (25. 5.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove predsedal vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej archieparchie. Spolu s ním ju koncelebrovalo takmer 50 prítomných kňazov, medzi nimi aj tí, ktorí slúžia v inštitúciách a pastoračne sa starajú o rôzne skupiny veriacich Prešovskej archieparchie," uviedol Pavlišinovič.

Rokovacia časť synodálneho stretnutia sa uskutočnila po svätej liturgii v aule Gréckokatolíckej teologickej fakulty, kde sa zišli zástupcovia kňazov z 18 protopresbyterátov Prešovskej archieparchie spoločne a jeden zástupca z radov laikov. Taktiež tam boli prítomní aj členovia archieparchiálneho synodálneho tímu reprezentujúci jednotlivé oblasti pastorácie - mládež a deti, manželia, seniori, manželka kňaza, zástupcovia za rómsku a rusínsku komunitu, rehoľné sestry, charita, zástupcovia za hnutia a spoločenstvá.

"V mnohých príspevkoch zaznelo, že cirkev potrebuje vyjsť zo zaužívaných chodníkov pastorácie, mnoho ľudí sa cíti byť osamotených, či spoločnosťou vylúčených. Cirkev musí upustiť od klerikalizmu a spôsobov pastorácie, kedy všetko je v rukách kňaza. Lebo mnohokrát s premiestnením kňaza do inej farnosti, padá aj celý ´jeho´ koncept pastorácie a nástupca začína stavať nanovo," priblížil Pavlišinovič.

Cirkev na východe Slovenska sa podľa jeho slov taktiež potýka s postupným vyľudňovaním prihraničných farností a starnutím spoločenstva, na čo bude treba čo najskôr zareagovať.

"Svoje postoje a návrhy predniesli aj zástupcovia Rusínov a Rómov, ako aj zástupca mládeže a detí. Mládež sa po rokoch pandémie cíti viac opustená, mnohí skonštatovali, že im pandémia ´ukradla´ čas mladosti a dospievania," povedal Pavlišinovič.

Synodálny proces v nedeľu 10. októbra 2021 otvoril vo Vatikáne pápež František.