Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Čistením mesta sa Žilinčania zapojili do akcie Vyčistime si Slovensko

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Minulý rok sa počas jarného a jesenného čistenia vyzbieralo zhruba 1,4 tony odpadu.

Žilina 21. apríla (TASR) – Čistením lesoparku Chrasť, mestskej časti Považský Chlmec a sídlisk Vlčince a Hájik sa dnes Žilinčania zapojili do celoslovenskej akcie Vyčistime si Slovensko, ktorú vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky pri príležitosti Dňa Zeme.

Verejné čistenie lesoparku Chrasť nadviazalo na predchádzajúcich sedem čistení, pričom minulý rok sa počas jarného a jesenného čistenia vyzbieralo zhruba 1,4 tony odpadu. "Je to dobrá správa, pretože je vidieť, že ľudia majú záujem, aby jediný lesopark, ktorý v Žiline máme, vyzeral tak, ako vyzerať má. Aby bol čistý, kultúrny a mal všetko, čo s tým súvisí. Každý rok chodí čoraz viac ľudí a odpadkov je každý rok čoraz menej," povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Zdôraznil, že v lesoparku Chrasť sa veľa robí aj v rámci lesného hospodárstva. "Vidieť výsledky, nové výsadby, vidieť, že sa likvidujú stromy napadnuté všelijakými červmi. Ľudia prídu naozaj s nadšením a zbierajú odpadky. Je tu pohádzané čokoľvek, ani by ste neverili, čo všetko tu človek nájde," skonštatoval Choma, podľa ktorého dnes prišli do lesoparku približne tri stovky ľudí.

Pripomenul, že v minulom roku mesto založilo nadáciu Lesopark, v ktorej združuje prostriedky. "Už tam máme okolo 10.000 eur. Pripravujeme so študentmi z nitrianskej univerzity architektonicko-lesnícku štúdiu, aby sme videli, ako by mal park vyzerať v budúcnosti. Postupne sa ideme púšťať do jednotlivých etáp. Budeme hovoriť so sponzormi, aby sme združili 100.000 až 300.000 eur a mohli pokračovať v prácach, ktoré sme začali v minulom roku. Aby sme urobili miesta, ktoré môžu byť pre ľudí atraktívne a chceme, aby sa lesopark stal centrom života v prírode," dodal žilinský primátor.