Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Čo sa skrýva v tme, prezradí výstava nočných motýľov v Hlohovci

Kolekcia spriadačov. Foto: Vlastivedné múzeum Hlohovec

Návštevníkov čaká viac ako 1200 rôznych druhov motýľov, ktoré žijú na Slovensku.

Hlohovec 10. júna (TASR) - O tom, aké rozmanité motýle sa skrývajú v tme, sa možno presvedčiť vo výstavnej sieni Vlastivedného múzea (VM) v Hlohovci v Robotníckom dome. Do 10. júla je tam sprístupnená rozsiahla zbierka nočných motýľov Slovenska, ktoré počas 46 rokov zozbieral popredný slovenský zberateľ a chovateľ motýľov Ladislav Miško z Nových Zámkov. Výstava má názov Čo sa skrýva v tme, informoval jej kurátor Branislav Varga.

Múzeum zakúpilo zbierku v decembri 2021, pričom s počtom 13.304 kusov zbierkových predmetov ide o najväčšiu akvizíciu v 63-ročnej histórii VM. Prostriedky poskytol z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a tiež zriaďovateľ VM Trnavský samosprávny kraj.

Autor zbierky Ladislav Miško.
Foto: Vlastivedné múzeum Hlohovec


"Návštevníkov čaká viac ako 1200 rôznych druhov motýľov, ktoré žijú na Slovensku. Viaceré sú vzácne, časť exponátov pochádza zo zahraničia, kde ešte žijú tieto druhy hojnejšie ako u nás. Nájdeme tu tak motýle zbierané v 27 krajinách Európy či dokonca v Iráne, Sýrii a krajinách strednej Ázie," uviedol Varga.

Mory - piadivky, lišaje, okáne, spriadače, mole a iné sú zvyčajne nenápadne sfarbené, návštevníci sa však podľa Vargu presvedčia, že niektoré jedovaté druhy svojím pestrým sfarbením zatienia denné motýle. "Iné zasa odstrašujú nepriateľov nápadnou kresbou ako napríklad najväčší motýľ Európy – okáň hruškový či legendárny lišaj smrtihlav, ktorý bol v minulosti považovaný za posla smrti," doplnil Varga. Výstava je otvorená vždy od utorka do soboty.