Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Colníci zaistili pančuchové nohavice a ponožky pochádzajúce z Číny

Ilustračné foto Foto: TASR

Tovar bol reprodukciou viacerých ochranných známok, pochádzal z Číny a smeroval do Maďarska.

Dunajská Streda/Galanta 11. apríla (TASR) - Colníci na pobočke Colného úradu Dunajská Streda zaistili v týchto dňoch 46.038 kusov detských pančuchových nohavíc a 32.400 párov ponožiek.

Tento tovar bol reprodukciou viacerých ochranných známok, pochádzal z Číny a smeroval do Maďarska. Odhadovaná škoda, ktorá by vznikla majiteľom ochranných známok predajom zaisteného tovaru na trhu ako originálnych výrobkov, vyčíslili na takmer pol milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

"Ďalšiu zásielku z Číny zaistili colníci na pobočke v Galante. Išlo o 4950 kusov dátových káblov a 1000 kusov kalkulačiek, ktoré by v prípade objavenia sa na slovenskom trhu spôsobili majiteľom ochranných známok škodu za takmer 100.000 eur," konštatovala.

Ako uviedla, vzhľadom na druh daného tovaru, účel jeho použitia, kvalitu materiálu, vyhotovenie, formu a spôsob balenia vzniklo podozrenie, že sa vo všetkých prípadoch porušujú práva ochrany duševného vlastníctva oprávnených osôb, preto tovar zaistili na oboch pobočkách colného úradu. So zisteniami oboznámili majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili nadobudnuté podozrenia. "Colný úrad Trnava v spolupráci s oprávnenými osobami, ktoré sú majiteľmi ochranných známok, bude ďalej konať vo veci ochrany práv duševného vlastníctva," povedala Švárna. Dodala, že colné predpisy umožňujú  finančnej správe zaistený tovar zničiť, alebo bezodplatne poskytnúť na humanitárne účely, avšak až po splnení zákonom stanovených kritérií.