Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košickí colníci odhalili vyše 30 prípadov držby a prepravy drog

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K pokusom o dovoz zakázaných látok dochádza nielen na pozemných komunikáciách, ale aj v rámci poštovej prepravy.

Košice 16. septembra (TASR) - Ozbrojení príslušníci finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Košice odhalili od začiatku tohto roka viac ako 30 prípadov nelegálnej držby alebo prepravy omamných a psychotropných látok. Pri viac ako polovici prípadov pomáhali služobné psy vycvičené na vyhľadávanie takýchto látok. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková.

"Medzi zaistenými omamnými látkami okrem canabisu nechýba pervitín a obdobné metamfetamíny, vrátane takzvaných tanečných drog ako extáza. V minulom roku sa podarilo košickým colníkom v jednom prípade zistiť prevoz viac ako 100 gramov metamfetamínu. Najväčším odhalením v tomto roku je prevoz viac ako 100 gramov marihuany," uviedla Daňková.

Colníci počas bežnej kontroly na ceste v obci Bohúňovo (okr. Rožňava) v smere do Tornale zastavili osobné motorové vozidlo. Pri kontrole v príručnej batožine vodiča našli zelenú rastlinnú sušinu, ďalšie vrecká s takýmto obsahom našli pod sedadlom vodiča, na zadnom sedadle a v lakťovej opierke.

K pokusom o dovoz zakázaných látok dochádza nielen na pozemných komunikáciách, ale aj v rámci poštovej prepravy. "V pôsobnosti Colného úradu Košice bol tento rok zistený dovoz viac ako 400 balení zakázaných látok s anabolickým účinkom a viacero pokusov o dovoz zásielok s obsahom zelenej rastlinnej sušiny, kde sa po vykonaní kriminalistických expertíz potvrdila prítomnosť látok nachádzajúcich sa v rastline konope," informovala hovorkyňa.

Všetky dôvodné podozrenia zo spáchania trestného činu nedovolenej držby a prepravy omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov oznámili a odovzdali vecne a miestne príslušným orgánom činným v trestnom konaní v pôsobnosti Policajného zboru.