Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Colný úrad Michalovce odovzdal pašovaný jantár puncovému úradu

Snímka zadržaného jantáru. Foto: Facebook Finančnej správy SR

Podľa puncového zákona správu majetku štátu pri drahých kovoch, drahých kameňoch a výrobkoch z drahých kovov vykonáva práve Puncový úrad SR.

Michalovce 8. decembra (TASR) – Colný úrad (CÚ) Michalovce koncom novembra odovzdal 1480 kilogramov jantáru Puncovému úradu SR. Jantár v minulosti zaistili colníci na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom pri pokuse o nelegálnu prepravu na Slovensko. Na ložnej ploche nákladného vozidla bol zamiešaný v náklade zeolitu, informovala vo štvrtok hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová.

Nakoľko bol takýmto konaním spáchaný trestný čin, o osude jantáru rozhodoval súd. "Ten uznesením uložil sankciu zhabania veci a zhabaný jantár sa stal majetkom štátu," uviedla hovorkyňa. Podľa puncového zákona správu majetku štátu pri drahých kovoch, drahých kameňoch a výrobkoch z drahých kovov vykonáva práve Puncový úrad SR.

Michalovský CÚ v súvislosti s ďalším prepadnutým a zhabaným tovarom, ktorý sa stal majetkom štátu, predal v dražbe dopravné prostriedky, a zlikvidoval prípravky na ochranu rastlín a alkoholické nápoje.

Pri motorových vozidlách použitých pri spáchaní trestných činov colný úrad posudzuje ich stav z pohľadu neoprávnených úprav vozidiel. Upravené vozidlá sú zlikvidované ekologickým spracovaním starých vozidiel. "Tento rok boli zlikvidované tri vozidlá. Vozidlá bez úprav je možné ponúknuť na predaj formou dražby," priblížila Nimrichterová. Koncom novembra CÚ vydražil nákladné dopravné prostriedky, ktoré sa stali majetkom štátu na základe rozhodnutí súdu. Dražili sa tri ťahače a dva návesy. Vydražená cena vozidiel bola 11.507 eur.

Pod dohľadom správcu dane v novembri v špecializovanej firme termickým žiarením zlikvidovali 190 kilogramov práškových a 79 litrov tekutých nezákonne dovezených prípravkov na ochranu rastlín.

Alkoholické nápoje likvidujú v čističke odpadových vôd zmiešaním s odpadovou vodou a jej následným prechodom cez technologickú linku, kde dochádza k mikrobiologickému rozloženiu alkoholu. "Zlikvidovaných bolo 132 litrov rôznych alkoholických nápojov, čo po prepočte predstavuje 71,66 litra čistého, teda stopercentného alkoholu," konštatovala Nimrichterová.

Podľa puncového zákona správu majetku štátu pri drahých kovoch, drahých kameňoch a výrobkoch z drahých kovov vykonáva práve Puncový úrad SR.