Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Colný úrad Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Išlo o napodobeniny známych značiek.

Prešov 9. apríla (TASR) - Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo zaistili 1634 kusov falzifikátov v hodnote 13.456,72 eura. Pri kontrolách e-kasy CÚ uložil pokuty vo výške takmer 11.000 eur. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Katarína Bebčáková.

Ako povedala, CÚ najviac falzifikátov zaistil pri tovare ako je textil a obuv. Ďalej to boli hračky, tašky a parfumy. Išlo o napodobeniny známych značiek.

"Takýto tovar u zákazníka mohol vyvolať klamlivý dojem, že ide o kvalitné, značkové tovary svetových výrobcov. Riziko kupovania falzifikátov je najväčšie práve v súvislosti s jeho vyhotovením a kvalitou spracovania, ktoré môže byť zdraviu nebezpečné. Práve napodobeniny oblečenia a obuvi môžu obsahovať množstvo chemických látok, ktoré pri kontakte s ľudskou pokožkou môžu mať aj karcinogénne účinky," povedala Bebčáková.

Predajom, ponukou a skladovaním takéhoto tovaru predajcami dochádza podľa jej slov k porušovaniu práv držiteľov rozhodnutí o prijatí opatrenia na domácom trhu. "V rámci dokazovania pre podozrenie porušovania práv duševného vlastníctva predajcami, CÚ požiadal o vyjadrenie oprávnené osoby majiteľov ochranných známok," vysvetlila.

V rámci kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o elektronickej registračnej pokladnici (ERP) od začiatku roka 2024 CÚ zistil 31 prípadov porušenia zákona, najmä nezaevidovanie prijatej tržby v pokladnici, čo predstavuje 67,74 percenta zistených prípadov z celkového počtu. "V 20 prípadoch CÚ za zistené porušenia zákona uložil pokuty v celkovej výške 10.920 eur. V 11 prípadoch o uložení pokuty rozhodne v ďalšom konaní," dodala Bebčáková.